Je hebt alcohol gedronken tijdens de pauzeperiode: wat nu?

Ergens tijdens je droge reis kun je een tegenslag krijgen – je hebt een drankje gedronken en weet nu niet wat je moet doen. Het belangrijkste is om erachter te komen waaróm je het drankje hebt gedronken. En dan? Leer van dat moment en vervolg je pauzeperiode met frisse moed en een frisje in de hand;)

Om je maar meteen gerust te kunnen stellen: een keer de fout in gaan, lijkt erger dan dat is het is. Natuurlijk is het jammer en ja, we begrijpen dat je enigszins teleurgesteld bent in jezelf. Maar het is geen ramp. Denk niet dat alles verloren is en dat de hele pauzeperiode een flop is. Ga voor jezelf na waarom je de verleiding niet kon weerstaan en maak opnieuw de afspraak met jezelf dat je er (weer) voor gaat. Wellicht dat de volgende reminders je helpen bij het verder voortzetten van je pauzeperiode.

Het vergroten van de slagingskans

Om van jouw pauzeperiode een succesvolle pauzeperiode te maken, is het belangrijk om jezelf voor te bereiden op moeilijke momenten. Ben jij aan het passen, maar je partner niet? Zorg dat je een lekker non-alcoholisch drankje in huis haalt dat je graag drinkt. Probeer genoeg te slapen, eet gezond en beweeg voldoende, zodat je je mentaal en lichamelijk sterk voelt. Focus je op positieve zaken (het lentezonnetje, die wandeling, je kopje gemberthee, dat lekkere leesboek of die goede serie), zodat angstige gevoelens (met het oog op corona) niet de overhand krijgen.

De verleiding thuis weerstaan

Je kunt geen alcohol drinken als je het niet in huis hebt. Koop het niet, dan kun je ook niet in de verleiding komen.

Iets te vaak op de resetknop gedrukt?

Als je op 26 februari met je pauze bent begonnen, maar merkt dat je zowel op 28 februari, 29 februari, 3, 4, 7, 12, 17, en 21 maart op de ‘reset’-knop hebt gedrukt (na dit drankje begin ik écht aan mijn droge reis), moet je erachter komen wat er aan de hand is. Er zullen altijd omstandigheden, gebeurtenissen, problemen en feestjes zijn die we graag willen ervaren met een drankje in onze handen, niets mis mee. Maar hoe zit het met je doelen? Waarom wilde je ook alweer 40 dagen geen alcohol drinken? Als je op resetknop blijft drukken, kom je er nooit. Ga na of je motivatie sterk genoeg is; als dat niet het geval is, ben je er misschien niet helemaal klaar voor? Besef goed, dat dit je niet meteen de grootste faalhaas van de eeuw maakt. Een aantal weken de alcohol laten staan kan namelijk altijd. Ook gewoon in april. En datzelfde geldt voor juni. Ligt oktober je beter? Prima. Ga ervoor!

Je hebt gedronken en daar heb je geen moeite mee

Een ander scenario is dat je hebt gedronken, maar dat je je daar niet schuldig over voelt. Ook dat is prima. Jij hebt bewust de keuze gemaakt om een glas of wat te drinken en daar heb je van genoten. Bewustzijn creëren rondom alcoholgebruik is waarom IkPas in het leven is geroepen. Deze 40-dagen-geen-druppel-campagne leidt wellicht tot belangrijke inzichten. Welke rol mag alcohol in jouw leven spelen?

Succes!

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat