Hoe voorkom je dat je te veel drinkt?

Nu je pauzeert praat je met vrienden bij terwijl je van een thee, koffie of een frisje nipt maar wat als je pauze straks voorbij is? Hoe houd je het gezellig en netjes? Wij geven tips!

Tip 1 Maak afspraken met jezelf

De Gezondheidsraad adviseert om niet te drinken en als je dat toch wil doen, beperk je dan tot één glas alcohol per dag. Dat kan een uitdaging zijn, maar het is goed om duidelijke afspraken met jezelf te maken. Wat dacht je van de regel: doordeweeks niet en in het weekend wel? Kleine kanttekening: deze regel heeft geen zin als je je ieder weekend een stuk in je kraag drinkt. Mannen worden officieel als ‘zware drinkers’ gezien wanneer ze één keer per week meer dan zes glazen alcohol drinken. Vrouwen worden als ‘zware drinkers’ bestempeld bij vier of meer glazen alcohol op één dag.

Als variant op de afspraken-regel zou je met jezelf kunnen afspreken dat je tentamenperiodes of periodes waarin je flink aan de studie moet, weinig tot niets drinkt. Om jezelf te belonen, bestel je je lievelingseten na het maken van je laatste tentamen. Of doe je jezelf die leuke schoenen, nieuwe game of gave zonnebril cadeau.

Tip 2 Wissel alcohol af met iets non-alcoholisch

Alleen maar bier of wijn tanken, heeft de bijzonder vervelende bijwerking dat je langzaam uitdroogt. Meer drinken, betekent namelijk vaker plassen met als gevolg een chronisch vochttekort. Dit betaalt zich uit in een flinke kater. Je biertje of wijntje afwisselen met water of een frisje zorgt ervoor dat je lichaam voldoende vocht vasthoudt. Dat scheelt behoorlijk in de kater de volgende dag.

Tip 3 Zoek een maatje en licht je omgeving in

Alleen is ook maar alleen. Soms kun je wel een steuntje in de rug of een peptalk gebruiken. Ook is het fijn als je bij iemand terecht kunt wanneer je merkt dat je het lastig vindt om de kurk op de fles te houden. Schakel een buddy in. Vraag hem of haar stand by te staan wanneer je een lastige dag hebt, een moeilijk tentamen voor de boeg hebt of iets gezelligs in de agenda hebt staan. Je omgeving kan door jouw ontboezeming -IkPas deze maand- rekening houden met jou en je voorkeur voor non-alcoholische dorstlessers.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat