Hoe kom je al die feestjes fris en nuchter door?

Er zijn van die feestjes of events waarbij je het gevoel hebt dat je ‘moet’ drinken. Denk aan nieuwjaarsrecepties, bruiloften, netwerkborrels of belangrijke verjaardagen. De sociale druk is op dat moment zo groot dat het je moeite kost om ‘nee’ te zeggen. Of je bent zelf in de veronderstelling dat het genieten van dit soort gelegenheden negatief wordt beïnvloed wanneer je niet drinkt. Hier lees je hoe je feestelijke hoogtepunten en andere festiviteiten nuchter én gezellig door komt.

Zonder drank een feestje vieren, kan voor veel mensen beangstigend zijn. Want zonder een drankje ben je, denk je, nét wat minder uitgesproken, ontbreekt het je aan zelfvertrouwen om een praatje te maken met een onbekende, voel je je enigszins geïsoleerd of geïntimideerd door de open bar die naar je lonkt. Allemaal normale gevoelens. Vervelend om deze te voelen, maar gelukkig kun je je voorbereiden op dit soort momenten. Dit is wat je kunt doen:

  1. Bereid je voor

Voordat je naar een feestje of een zakelijk event gaat, dat je graag nuchter en fris door wilt brengen, is het belangrijk om in een positieve mindset te komen. Hoe je daar komt, is afhankelijk van je eigen behoeften. Misschien helpt het om een bad te nemen? Vijf kilometer te gaan hardlopen? Een korte ademhalingsoefening? Een eigen routine is belangrijk in dit soort gevallen. Probeer een paar dingen uit en kijk wat voor jou werkt!

  1. Spread the word

Vertel aan de gastheer/gastvrouw of organisator van het evenement (aan de mensen waar het het meest relevant voor is) dat je middenin een pauzeperiode zit. Dit helpt hem of haar, omdat er dan ook kan worden nagedacht over niet-alcoholische opties, zodat je niet met lege handen staat.

  1. Geniet van het moment

Je niet druk hoeven te maken om je lege glas en met al je aandacht bij het feestje van je beste vriend, dat zakendiner of het bruiloftsfeest van je zus te zijn is een verfrissende ervaring. Je voert niet alleen gesprekken met mensen, je hóórt ook echt wat ze zeggen. Dat kan interessante inzichten opleveren.

  1. Zorg voor een standby buddy

Als je het even moeilijk hebt tijdens een event of feest kun je afspreken met (een nuchter) iemand ‘van buiten’ dat je hem of haar mag bellen wanneer je een hart onder de riem nodig hebt. Een buddy kan je op afstand net dat beetje moed inpraten dat je nodig hebt.

  1. Wees niet bang om te vertrekken

Als je niet meer geniet van het feest of het evenement vertrek dan gewoon. Met een slok op blijf je vaak langer in de hoop dat het tóch nog leuk wordt, maar met een fris hoofd weet je wanneer het tijd is. Luister naar je onderbuik en je verstand.

Sociale situaties kunnen een uitdaging zijn wanneer je niet drinkt, maar met de juiste voorbereiding wordt die berg een stuk kleiner. Deze tips helpen je om zelfverzekerd te socializen zonder alcohol. Succes!

Welke voorbereidingstip vind jij prettig om achter de hand te houden?

Laat het ons weten in een reactie!

 

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat