Hoe grijzer…hoe groter de kater

Wijsheid komt met de jaren, maar de hevigheid van katers blijkbaar ook. Want hoe ouder je wordt, hoe erger de hoofdpijn de volgende dag. Een en ander heeft te maken met je lever, je vochtgehalte, stresshormonen en meer.

Over bovenstaand fenomeen schreven we al eerder in het artikel: ‘Hoe ouder je wordt, hoe erger de kater’. Daarin somden we op wat de oorzaken zijn van die stevige katers op latere leeftijd. Even kort samengevat:

De lever

Omdat je al een tijdje meedraait wanneer je 55-plusser bent, werkt je lever anders dan de lever van een jonkie. Minder snel om precies te zijn. Een oudere lever heeft meer moeite met het verwerken van alcohol dan een jonge lever. Simpel.

Minder vocht

Een ouder lichaam heeft standaard minder vocht dan een jonger lichaam. Aangezien alcohol ook nog eens de eigenschap heeft om vocht te onttrekken aan het lichaam, heb je als oudere sneller te maken met een vochttekort dan een jongere. En dat vochttekort is de grote boosdoener achter de kater.

Meer cortisol

Niet alles wordt minder als je ouder wordt. De cortisolproductie gaat juist omhoog. Maar dat is dan juist niet de bedoeling…Meer cortisol (stresshormoon) betekent heftigere katers. Sorry.

Weinig variatie

Omdat je jezelf intussen goed kent, weet je dat je het bij dat ene soort drankje moet houden. Ga je dan toch eens voor de lol wat door elkaar drinken, dan moet je dat de volgende dag bekopen met alle misère die bij een kater horen. Beter is het om af te wisselen met water…

Gewoon presteren

Deze laatste noot kunnen we eigenlijk geen ‘oorzaak’ noemen van zo’n bovenmatige kater. Niet je roes uit kunnen slapen, omdat je een druk leven leidt waarin de was, de boodschappen, het werk, de tuin en de kinderen niet zichzelf doen: dat is gewoon pech. Je volwassen leven roept je de volgende dag keihard tot de orde, terwijl de jonkies zich nog een keer omdraaien in hun bed. Bah.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat