Hoe bespaar je geld als student?

De meeste studenten hebben het niet breed. Zeker wanneer je uitwonend bent, is het geen vetpot. Uiteraard plunder je bij een bezoek aan je ouderlijk huis de voorraadkast en eet je samen met huisgenoten om de kosten te drukken, maar er zijn nog veel meer manieren om te besparen.

  1. Zet je uitgaven op een rijtje

Lukraak pinnen en maar hopen dat de tekst ‘onvoldoende saldo’ niet op het pinapparaat verschijnt, is ook een tactiek maar niet zo’n fijne. Beter is het om inzichtelijk te maken wat je inkomsten zijn en wat je wekelijks uitgeeft. Zo zie je direct of je (te) veel geld besteedt aan impulsaankopen. Op huishoudboekje.nl maak je in een paar klikken en digitaal overzicht.

  1. Stop met impulsaankopen

De stad in gaan zonder doel en zomaar nieuwe schoenen aanschaffen of overal eten en drinken kopen, omdat je honger en dorst hebt, zijn niet de meest slimme uitgaven. Koop alleen wat je nodig hebt en zorg dat je altijd een flesje water en een snack bij je hebt. Scheelt weer in de portemonnee.

  1. Zoek een leuke studentenvereniging

Nu is het even lauwtjes en flauwtjes (bedankt corona) maar straks kun je weer genieten van je studentenvereniging. Zo’n vereniging is goed voor de sociale contacten en een avondje stappen bij je studentenvereniging is veel goedkoper dan drinken in de stad.

  1. Ga voor vintage

Tweedehands is hot. En duurzaam. En goedkoop. Heel veel spullen kun je voor een klein bedrag kopen of mag je zelfs gratis ophalen. Check Marktplaats, gebruik Vinted of duik straks, als het weer kan en mag, de tweedehands winkels in.

  1. Maak het zelf

Veel zaken die geld kosten kun je (best wel) gemakkelijk zelf maken. Denk bijvoorbeeld aan wasmiddel. Duur in aanschaf en goed zelf te maken. Check het ‘recept’ hier. Naast wasmiddel zijn er ook zelfmaaktips te vinden voor pindakaas, mondspoelwater, cadeautjes, bodyscrub, deodorant…nieuwsgierig naar deze DIY’s? Check ecowijs.nl.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat