Het verschil tussen alcoholallergie en alcoholintolerantie

Soms roept het drinken van alcohol bepaalde lichamelijke reacties op, die niet standaard bij alcoholgebruik horen. Denk bijvoorbeeld aan benauwdheid, hartkloppingen, een loopneus of rode ogen. Symptomen die wel eens op een alcoholintolerantie kunnen wijzen. Daarnaast zijn er mensen die allergisch zijn voor alcohol. Wat het verschil is tussen deze twee aandoeningen lees je hier.

‘Ik kan steeds slechter tegen alcohol’, is een veelgehoorde zin. Dat je katers steeds vervelender worden heeft vaak te maken met ouder worden. Want het is nu eenmaal een feit dat hoe ouder je wordt, hoe erger de katers zijn. Maar er is een groep die op een ander niveau last ervaart van het drinken van alcohol. Deze groep is onder te verdelen in twee subgroepen: de mensen die alcoholintolerant zijn en de mensen die een alcoholallergie hebben.

Wat is alcoholintolerantie?

Stel je je bent bij iemand op bezoek en je drinkt een glas alcohol. Niet veel later begin je hevig te blozen, krijg je een loopneus, heb je last van benauwdheid, duizeligheid of hartkloppingen. Dan zou je wel eens intolerant kunnen zijn voor alcohol. Zo’n alcoholintolerantie kan zich direct of pas de volgende dag openbaren. Dan heb je achteraf last van een heel stevige kater waaronder diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Mensen met een alcoholintolerantie kunnen door een genetische oorzaak geen alcohol afbreken. Je kunt dan dus niet tegen alcohol en wordt ziek als je het drinkt.

Wat is alcoholallergie?

Bij een alcoholallergie is er sprake van een allergische reactie op één van de ingrediënten die in alcohol verwerkt zijn. Denk bijvoorbeeld aan druiven, gerst, gist, hop, gluten, rogge en tarwe. Een allergische reactie op alcohol treedt op als jouw lichaam een of meerdere ingrediënten niet herkent. Als reactie maakt jouw lichaam antistoffen aan. Een alcoholallergie kan zich uiten door huiduitslag, buikkrampen, een piepende ademhaling of nog erger: anafylaxie (allergische reacties zoals zwakke polsslag, misselijkheid, braken) en/of bewustzijnsverlies.

Kort samengevat

Bij een alcoholintolerantie is het lichaam niet in staat om de alcohol af te breken en bij een alcoholallergie herkent jouw lichaam een of meerdere ingrediënten die in alcohol zitten niet. Een alcoholintolerantie komt overigens vaker voor dan een alcoholallergie.

Bron: voedselintolerantie.nl

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat