Help! Ik heb toch gedronken…

Tijdens jouw pauzeperiode kom je in voldoende situaties terecht, waarin het verleidelijk is om toch een alcoholisch drankje te drinken. En soms kan het zelfs gebeuren dat je even vergeet dat je een afspraak met jezelf hebt gemaakt. Voordat je het weet, proef je de vertrouwde smaak van alcohol. Je hebt gezondigd! Je hebt gefaald! Maar hoe erg is dat nu eigenlijk?

Om je maar meteen gerust te stellen: een keer de fout in gaan, lijkt erger dan dat is het is. Natuurlijk is het jammer en ja, we begrijpen dat je enigszins teleurgesteld bent in jezelf. Maar het is geen ramp. Denk niet dat alles verloren is en dat de hele pauzeperiode een flop is. Ga voor jezelf na waarom je de verleiding niet kon weerstaan en maak opnieuw de afspraak met jezelf dat je er voor gaat. Wellicht dat de volgende reminders je helpen bij de verdere voortzetting van je pauzeperiode.

Het vergroten van de slagingskans

Om van jouw pauzeperiode een succesvolle pauzeperiode te maken, is het belangrijk om jezelf voor te bereiden op moeilijke momenten. Bedenk bijvoorbeeld wat je in de plaats van alcohol gaat drinken. Licht anderen in over je pauzeperiode. Of zoek uit, voordat je ergens naartoe gaat waar alcohol wordt geschonken, of er nog een niet-drinker naar het desbetreffende feestje of evenement gaat. Samen sta je sterker. Heb een antwoord klaar wanneer iemand je toch een alcoholisch drankje aanbiedt. Draag je IkPas-button of –polsbandje bijvoorbeeld. Heb je het onverhoopt even lastig op een feestje/borrel/evenement? Vraag van tevoren aan iemand uit je omgeving om telefonisch stand-by te staan, zodat je hem of haar kunt bellen wanneer je een moeilijk moment hebt.

De verleiding thuis weerstaan

Je kunt geen alcohol drinken als je het niet in huis hebt. Koop het niet, dan kun je ook niet in de verleiding komen. Vier je in de maand januari thuis een feestje? Natuurlijk kun je als gastheer of –vrouw alcohol schenken, geef de open én dichte flessen na afloop mee aan het bezoek.

En dan nog dit

Weet dat het verlangen naar alcohol niet langer dan een half uurtje duurt. Als je het verlangen voelt opkomen, zorg dan voor afleiding. Ga naar buiten, neem een bad, speel een spelletje met je kinderen; alles wat je ervan weerhoudt een glas alcohol in te schenken of een flesje te openen. Blijf positief en spreek regelmatig uit dat je trots bent op jezelf. Want dat mag je zijn!

Van foutje naar terugval

Een foutje maken kan iedereen. Het is alleen wel vervelend wanneer je meer dan eens een foutje hebt gemaakt. Als je vaker momenten krijgt waarop je drinkt, dan praten we over een terugval. En een terugval heeft een oorzaak. Probeer te achterhalen waarom je toch weer alcohol drinkt. En belangrijker: praat erover met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook terecht bij één van onze IkPas-coaches of bellen met de alcohol infolijn.

Heb jij tot nu toe alle verleidingen weten te weerstaan? En wat doe jij wanneer je het toch even moeilijk hebt?

Laat het ons weten in een reactie!

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol als woonaccessoire

Wie dol is op woonprogramma’s herkent dit vast: barretjes vol mooie borrelglazen, een serieus goedgevulde wijnkast of beter nog: een (dubbele) wijnklimaatkast. Alcohol en interieur het lijkt een voldongen combinatie.…
Lees meer
Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat