Groepsdruk: hoe ga je ermee om?

Trouwen? Niet zonder champagne natuurlijk. Relatiecrisis? Even die nare smaak wegspoelen. Rijbewijs gehaald? Daar moet op geproost worden. En zo zijn er nog tig gebeurtenissen en redenen te bedenken om de fles open te trekken. En als je bewust kiest voor een non-alcoholisch alternatief krijg je vaak ‘saai’ naar je hoofd geslingerd of word je overgehaald om toch een alcoholisch drankje te drinken. Hoe gedraag je je tijdens deze situaties en wat kun je doen om sterk in je schoenen te blijven staan?

Nee zeggen is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer mensen je blijven bestoken met woorden als: ’saai’, ‘doe niet zo flauw’, ‘ach, wat ongezellig’ en benadrukken dat het zo gezellig is wanneer je met hen meedrinkt, dan moet je van goeden huize komen om bij jouw ‘nee’ te blijven. Hoe zorg je ervoor dat je niet bezwijkt onder die groepsdruk? Lees hier onze tips!

  1. Bedenk van tevoren wat je als alternatief gaat drinken, zodat je dat twijfelmoment op voorhand al weet te voorkomen.

2. Bereid je ‘weerwoord’ enigszins voor, zodat je op het moment suprème niet met een mond vol tanden staat. Je kunt bijvoorbeeld het volgende antwoorden als je een drankje krijgt aangeboden:

-Ik blijf liever fris, want ik heb morgen een belangrijke dag.

-Ik moet rijden.

-Ik wil morgen sporten.

-Ik zit in mijn gezonde week. Iedere maand las ik een balansweek in.

-Ik heb net gegeten en houd het nog even bij koffie/thee en fris.

-Ik ben net opgeknapt van een verkoudheid en doe het rustig aan.

3. Neem iemand in vertrouwen uit ‘de groep’ en vraag hem of haar je te steunen wanneer je aangeeft geen alcohol te drinken.

4. Geef, wanneer mogelijk, voor het samenzijn al aan dat je geen alcohol drinkt. Scheelt een boel ‘discussies’.

5. Onthoud dat je sterk bent en niemand je kan vertellen wat je wel of niet moet doen!

 

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat