Filmpjes kieken

Beelden zeggen zoveel meer dan woorden. Dat gezegd hebbende, staat dit artikel in het teken van veelzeggende filmpjes. Video’s waarin onderwerpen als ‘alcohol & jongeren’ of ‘alcohol & kanker’ laagdrempelig worden toegelicht.

Hoewel we veel afkunnen met woorden, zet een video vaak in een minuut of wat zaken heel helder uiteen. Hieronder volgen enkele kijktips over onderwerpen die jou misschien wel aanspreken.

  1. De effecten van alcohol – Jellinek

Weet jij wat alcohol met je doet? Deze animatie, gemaakt door Jellinek, vertelt je hoe het nou precies werkt in je lichaam als je alcohol op hebt. En waarom alcohol extra riskant is voor jongeren. Weet wat jij zelf kunt doen om vervelende effecten zoveel mogelijk te voorkomen.

  1. Wat doet een maand lang pauzeren met je lichaam – De Kennis van Nu

Een maand geen alcohol drinken, wat doet dat met je gezondheid? Een groep gezelligheidsdrinkers deed vrijwillig mee aan ons experiment en dronk een maand geen druppel! Wetenschappers onderzochten wat dat voor effect had op hun psyche, lijf en lever. De resultaten zie je in deze aflevering van De Kennis van Nu.

  1. 7 dingen die je moet weten over alcohol & kanker – Trimbos-instituut

Kanker heeft verschillende oorzaken, aan sommige oorzaken kun je niets doen, bijvoorbeeld de genen die je hebt meegekregen. Andere oorzaken kun je wel beïnvloeden, zoals onbeschermd zonnen, roken, maar ook het drinken van alcohol. Deze video vertelt je zeven belangrijke dingen die je moet weten over alcohol en kanker.

  1. Alcohol en het effect op het puberbrein – RTL Nieuws

Je kent de campagnes: “Jongeren moeten niet te veel alcohol drinken, dat is slecht voor                 ze.” Maar dat geldt ook voor volwassenen en die mogen wél drinken. Oneerlijk? Nou, er zijn wel degelijk redenen om als jongere extra voorzichtig te zijn met drank.

  1. Films waarin alcohol een (hoofd)rol speelt

Geen informatieve filmpjes in dit geval, wel lange films die je net zo goed iets kunnen leren. Dus heb je een paar uurtjes over en ben je toe aan een sessie bankhangen? In deze films speelt alcohol een grote rol en worstelen de personages met meer dan één probleem.

The Way Back. Jack is een voormalig basketbal-fenomeen die aan lagerwal is geraakt, gescheiden en vecht tegen een alcoholverslaving. Wanneer hij de kans krijgt om het worstelende basketbalteam te coachen op z’n vroegere middelbare school, accepteert hij dat aanbod met tegenzin. Krijgt Jack hierdoor zijn leven weer op de rit?

The Way Back zie je onder andere bij Pathé Thuis en iTunes. Saillant detail: Jack wordt gespeeld door Ben Affleck. Affleck worstelde jarenlang met een alcoholverslaving.

A Star is Born. Zingende serveerster wordt ontdekt door wereldster, waarbij je getuige bent van hun ontluikende liefde. Tot zover alles fijn. Maar de wereldster (Bradley Cooper) kampt met een alcoholverslaving en innerlijke demonen. Een echte tearjerker die absoluut de moeite waard is om te kijken. A Star is Born zie je op Netflix, Ziggo en Pathé Thuis. Leuk om te weten: Bradley Cooper produceerde de film zelf.

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot. Cartoonist John Callahan is een positivo, heeft een talent voor politiek incorrecte humor en een drankprobleem. Na een wilde feestnacht belandt hij voor de rest van zijn leven in een rolstoel. Nog meer reden om te drinken dus. Totdat Callahan zich aanmeldt voor een AA-groep waar hij een vriend voor het leven en de vrouw van zijn leven ontmoet. Deze scherpe cartoonist wordt uiteindelijk een voor voorbeeld van levensvreugde. Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot zie je onder andere bij Pathé Thuis en iTunes.

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat