Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat de meesten wel kunnen missen, is de kou. Maar daar is dus iets aan te doen. Je kunt je warm aankleden, én je kunt je warm eten en drinken. Hierbij onze tips.

Je warm eten & drinken. Da’s mooi. Maar hoe zit dat precies? Het schijnt zo te zijn, dat volkoren producten en complexe koolhydraten (denk aan aardappelen en linzen bijvoorbeeld) een verwarmend (thermogeen) effect hebben. Dat maakt van stamppot dus de ideale maaltijd om je aan te warmen. Boerenkool, pompoen, pastinaak en zoete aardappel zijn daarvoor de perfecte ingrediënten. En laten die producten in de winter nou juist de schappen van de supermarkt domineren.

Warm worden van de alcohol…

Of liever gezegd: warm word je niet van de alcohol. Want dat je door het drinken van de alcohol lekker opwarmt vanbinnen, klopt dus niet. Alcohol verdooft, waardoor je lichaam meer gaat ontspannen. Hierdoor vernauwen je bloedvaten minder. Op deze manier wordt je warme bloed gemakkelijker naar je huid gestuwd. Het resultaat? Blozende wangen en een gloeiend gevoel. Een prettig, maar bedrieglijk effect.

Bedrieglijk, hoezo?

Bedrieglijk, omdat je dankzij deze stuwing sneller lichaamswarmte verliest aan de koude buitenlucht. En omdat alcohol verdooft, komen de koudesignalen niet meer aan in de hersenen. Door de alcohol reageert het lichaam anders op kou en begint het niet met rillen of klappertanden. Kortom: je lichaam koelt sneller af, zonder dat je dit daadwerkelijk zo voelt. Alcohol en kou is dus verre van een goede combinatie.

Gezonde warmhouders

En nu? Gelukkig zijn er ook gezonde manieren –geen fakers- om je lichaam warm te krijgen en te houden. Wij zetten hier een aantal ‘second best’ opties voor je op een rijtje.

-Eet een bord warm eten (een stamppot dus bijvoorbeeld), hierdoor neemt de kerntemperatuur toe.

-Het verteerproces maakt je lichaam ook warmer.

-Drink een kop warme chocomel.

-Eet een soepje.

-Zet een grote pot thee.

-Kruip op de bank dicht tegen je lief aan.

Bij alle bovenstaande scenario’s kun je er een dekentje, kussentje, huispak en favoriete Netflix-serie bij denken. Heerlijk die winter.

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol als woonaccessoire

Wie dol is op woonprogramma’s herkent dit vast: barretjes vol mooie borrelglazen, een serieus goedgevulde wijnkast of beter nog: een (dubbele) wijnklimaatkast. Alcohol en interieur het lijkt een voldongen combinatie.…
Lees meer
Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat