Dronken vlinders en andere dieren

Als je dacht je dat alleen mensen dronken konden worden, dan heb je het mis. De dieren in het dierenrijk kunnen er ook wat van. Per ongeluk vaak, maar toch…Vandaag in the spotlights dronken vlinders, witstaartherten en elanden.

Insecten

Mannetjesvlinders drinken vaak bier om hun spermatoforen – voedingsrijke pakketjes die ze als huwelijksgeschenk aan vrouwtjes geven – te verbeteren. Vind je dus een vlinder in je bierblikje? Nu weet je waarom. Overigens zijn vlinders niet per se kieskeurig. Is er geen bier voorhanden, dan smaakt een wijntje ze net zo goed. Niet alleen vlinders kunnen zo’n schuimkraag waarderen, entomologen lokken insecten heel vaak met bier.

Zoogdieren

Naast insecten zijn er ook zoogdieren die van tijd tot tijd (per ongeluk) dronken worden. Meestal door nectar of gefermenteerd fruit. Niet ongebruikelijk is het dat dieren in een streek waar veel fruit wordt geteeld, ook wel eens dronken worden. Zo zijn er groggy witstaartherten en elanden gespot.

De dronken-aap-hypothese

Dat we met z’n allen een alcoholpauze inlassen is niet voor niets. We drinken het net iets te vaak omdat het ons ontspant, omdat we dan even vergeten dat we een rotdag hebben gehad en omdat het gewoon lekker is. Maar waarom vinden we alcohol zo lekker? Daarvoor moeten we bij onze aapachtige voorouders zijn.

Om de zwak voor alcohol te verklaren, moeten we miljoenen jaren terug in de tijd. Een tijd waarin onze aapachtige voorouders de geur ontdekten van rijp, gistend en voedzaam fruit. Fruit dat van nature een hoog alcoholgehalte heeft, tot wel 7 procent. Er lijkt voorzichtig bewijs te zijn, dat wilde apen toen en nu bewust kiezen voor fruit met ethanol.

Onze aapachtige voorouders aten het ethanol bevattende fruit enkel voor de energie. Wij mensen laten de vullende pulp van gefermenteerd fruit liever links liggen en drinken alcohol in een vloeibare vorm. Het gevolg is dat we er vaak te veel van drinken. Wie is hier nu de slimste van de twee?…

Bron: scientas.nl.

Lees het hele artikel over de dronken-aap-hypothese hier.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat