Voorzichtig bewijs voor ‘dronken aap-hypothese’

Voordat je aan je pauze begon, dronk je geregeld een alcoholisch drankje. Waarom? Omdat je het lekker vindt. Omdat het je helpt te ontspannen. Omdat je nét even wat losser wordt van een paar drankjes. De redenen zijn divers en allemaal bekend. Onze voorliefde voor alcohol, en dat wat het met ons doet, is misschien terug te voeren naar de primaten. Hier lees je meer over de ‘dronken aap- hypothese’.

Genieten van alcohol is iets wat we al sinds jaar en dag doen. Het oudste bierbrouwersrecept is zo’n 5000 jaar oud. Maar de basis voor onze drang en hang naar alcohol is mogelijk al zo’n miljoenen jaren geleden gelegd. Althans dat beweert bioloog Robert Dudley. In 2014 schreef hij een boek ‘The Drunken Monkey / Why We Drink and Abuse Alcohol’ waarin hij zijn theorie uiteenzette. En nu lijken onderzoekers inderdaad voorzichtig bewijs te hebben gevonden, dat deze zogenoemde ‘dronken aap’-hypothese ondersteunt.

Wat is de ‘dronken aap-hypothese’?

Om de zwak voor alcohol te verklaren, moeten we miljoenen jaren terug in de tijd. Een tijd waarin onze aapachtige voorouders de geur ontdekten van rijp, gistend en voedzaam fruit. Fruit dat van nature een hoog alcoholgehalte heeft, tot wel 7 procent. Er lijkt voorzichtig bewijs te zijn, dat wilde apen toen en nu bewust kiezen voor fruit met ethanol.

Proef op de som

Robert Dudley’s theorie werd getest op een groep wilde zwarthandslingerapen die op Barro Colorado-eiland in Panama leven. Onderzoekers verzamelden weggegooide fruitresten van deze groep apen en analyseerden hun urine. Wat bleek? De onderzoekers ontdekten dat de alcoholconcentratie in de vruchten eigenlijk altijd tussen de één en twee procent lag – veroorzaakt door de fermentatie van suiker tot alcohol door gist. De rijpe vruchten die de apen verzamelden, waren bovendien afkomstig van de gele mombinpruim; een vrucht die al duizenden jaren gebruikt wordt door inheemse menselijke bevolkingsgroepen in Midden- en Zuid-Amerika om chicha te maken; een gefermenteerde alcoholische drank.

Lekker maar vooral calorierijk

Uit het urineonderzoek van de zwarthandslingerapen is gebleken dat er secundaire metabolieten van alcohol terug te vinden zijn. Oftewel: de apen eten het fruit niet alleen maar omdat het ze goed smaakt, ze eten het ethanol bevattende fruit ook voor de calorieën. Want meer calorieën, betekent meer energie. Onze voorliefde voor alcohol zou dus zomaar eens voort kunnen komen uit de zwak van fruit-etende primaten voor natuurlijk voorkomend ethanol in rijp fruit.

Terug naar de mens

Onze aapachtige voorouders aten het ethanol bevattende fruit enkel voor de energie. Wij mensen laten de vullende pulp van gefermenteerd fruit liever links liggen en drinken alcohol in een vloeibare vorm. Het gevolg is dat we er vaak te veel van drinken. Wie is hier nu de slimste van de twee?… Bron: scientas.nl

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat