Doe mij maar een spaatje

Jij hebt het gezonde besluit genomen om (tijdelijk) niet te drinken. Maar corona of geen corona, vroeg of laat kom je in aanraking met alcohol. Thuis of ergens anders. Een directe confrontatie zet je voor het blok. Hoe sla jij de alcohol vriendelijk doch resoluut af? Met onze tips lukt het.

Bedenk een gelegenheid en we drinken er alcohol bij. Van een verjaardag tot aan een begrafenis en van een diploma-uitreiking tot aan een teamuitje: er wordt geproost. Het drinken van alcohol zit in onze cultuur. ‘Gezellig’, denken we dan. Of ‘nodig’, want er is verdriet dat beter te dragen is met alcohol.

Voorheen stond jij dan ook met een glas alcohol in de hand. Het gaf je een houding, het smaakte je goed of het hoorde erbij. Nu je (tijdelijk) de alcohol laat voor wat ‘ie is, zijn er nog genoeg momenten te bedenken waarop er wel van je wordt ‘verwacht’, dat je alcohol drinkt. Met jouw pauze zijn de gelegenheden niet opgedroogd. De ene keer voel je je sterk en heb je geen moeite een ‘nee’ te verkopen, een andere keer zeg je (bijna) in een moment van zwakte ‘ja!’. Hoe zorg je ervoor dat je je elke keer sterk voelt?

Tips ‘nee zeggen’ tegen alcohol

Voordat je vertrekt doe je iets wat je power geeft. Is dat voor jou 10 x in de spiegel zeggen dat je ‘geen alcohol wilt drinken’? Een lange boswandeling maken? Keihard meezingen met je favoriete nummer? Doe wat werkt voor jou.

Wie ken je op het feestje/borrel? Licht een vertrouwenspersoon in en vraag hem je te steunen als hij ziet dat je het lastig hebt. Spreek hier een teken voor af bijvoorbeeld.

Als je je voldoende op je gemak voelt met de mensen waarmee je bent, deel je alcoholpauze met iedereen. Het kan maar gezegd zijn.

Er is niks mis met een goede smoes als je geen behoefte hebt aan het geven van een toelichting op jouw ‘geen alcohol voor mij aanpak’. Drukke dag morgen, blaasontsteking, chauffeuren of een streng sportschema zijn voorbeelden van excuses waar niemand veel vragen over stelt.

Weet dat bij iedere ‘nee’ je zelfvertrouwen groeit. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

Extra tips van Alcoholinfo.nl

*Je zult zien dat je vaak een medestander vindt, wanneer je vertelt over jouw niet-drinken avontuur. De groep mensen die geen alcohol drinkt groeit.

*Na iedere ‘nee’ groeit ook je zelfvertrouwen. Jij kunt dit!

*De mensen die je een saaie piet vinden, omdat je geen alcohol drinkt voelen zich vaak opgelaten door jouw ‘nee’. Sommigen van hen zouden dit zelf ook willen durven zeggen.

 

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Esther aan het woord

Hier is er weer een uit de categorie: practice what you preach. De afgelopen twee jaar heb ik als teamleider mogen werken binnen het IkPas-team. Dit team is de hardwerkende…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat