De verleiding om alcohol te drinken weerstaan

Nu je in je pauzeperiode zit, denk je misschien meer aan alcohol dan anders. Lastig, want alcohol drinken wil je op dit moment niet; je hebt immers een afspraak met jezelf gemaakt. Hoe weersta je het verlangen om alcohol te drinken?

Een (vervelende) gewoonte ontstaat vaak uit verveling of bij tegenslag. Omgaan met een fikse teleurstelling of een groot verdriet lijkt gemakkelijker wanneer je een biertje of wijntje (of 2, 3, 4,5) drinkt. Zo kan het zijn dat je na verloop van tijd bij iedere tegenslag of bij ieder moment van verveling alcohol nodig hebt om dit gevoel het hoofd te bieden. Als je lichaam gewend raakt aan alcohol, zul je steeds meer moeten drinken om die specifieke gevoelens te verdoven. Een verslaving ligt op de loer.

Ook als je je niet herkent in bovenstaand beeld, kun je het lastig vinden om de alcohol een maand lang te laten staan. Ben je een milde drinker? Dan associeer je alcohol misschien wel met ontspanning, een traktatie of iets wat je verdient van tijd tot tijd. Hoe zorg je ervoor dat je niet in verleiding komt om toch één glaasje te drinken? Want dat kan toch geen kwaad?

Dat klopt. Dat kan ook geen kwaad. En nee, je bent niet meteen een grote faalhaas als je besluit een glaasje alcohol te drinken tijdens je pauzeperiode. Maar het zou zo mooi zijn als je je ‘zucht naar’ een halt weet toe te roepen. Voor jezelf, voor je lichaam. Met deze tips houd je je verlangen in toom:

  • Je merkt dat je onrustig wordt en dat je gedachten naar alcohol uit gaan. Erken dat je deze gedachten hebt. Dat is heel normaal.
  • Laat je niet misleiden door positieve gedachten over alcohol. Je gedachten nemen een loopje met je en denken alleen aan korte termijn genot. Hang briefjes op in je huis waarop staat beschreven wat je allemaal wint met deze pauze. Beter slapen, meer geld over, stralende huid, geen katers, geen alcoholflaters, meer energie, meer levenslust, betere relaties met anderen enzovoort! Of een tip van een IkPas-deelnemer: spoel de film vooruit. Hoe voel je je later? Teleurgesteld? Ongelukkig? Misselijk? Drinken levert je niets op dan een vervelend gevoel.
  • Dat gevoel ‘ik moet nu, want…’, is niet prettig. Gelukkig duurt dit intense gevoel vaak maximaal dertig minuten. Als je niets doet, is de kans dus groot, dat het gevoel binnen deze tijd sterk afneemt. Ook zul je merken dat de cravings naarmate je pauzeperiode voortduurt, afnemen. Zoek in dat moeilijke half uur afleiding. Ga naar buiten, ga sporten, bel een vriend(in), pak je tuingereedschap en ga los in je tuin…alles wat ook maar enigszins je gedachten verzet.
  • Niemand staat alleen en zeker niet tijdens IkPas. Praat met familie, vrienden, buren, je sportmaatje, je kaartclubje, je vriend aan de andere kant van het land, bezoek ons forum, praat met je IkPas-coach: allemaal contacten die jou kunnen helpen bij het de baas blijven van je drang. Benoem je craving en praat erover. Het helpt, echt!

 

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat