Alcoholgebruik bevordert zin in roken

Treffend beeld van de avond: in de ene hand houd je je glas vast en in de andere hand je sigaret. De volgende dag kun je jezelf niet anders herinneren dan met twee volle handen. Hoe komt het toch dat wanneer je alcohol drinkt, je zin om te roken alleen maar toeneemt?

Dat je als (gelegenheids)roker de ene na de andere sigaret wegpaft, als er alcohol in het spel is, is als volgt te verklaren: in de hersenen is een verbinding gelegd tussen het ene genotsmiddel en het andere genotsmiddel. Drink je een drankje, dan wordt direct de behoefte om te gaan roken getriggerd. Wanneer je deze twee maar vaak genoeg met elkaar combineert, worden deze middelen in je geheugen aan elkaar gekoppeld. Als je gaat drinken, zorgen je hersenen ervoor dat er herinneringen worden opgeroepen (oh ja, toen en toen en toen en toen) en voordat je het weet drink je én rook je er eentje. Bron: drugsenuitgaan.nl.

Alcohol- en rookpauze

Omdat drinken en roken zo met elkaar verbonden zijn, is het een heel goed idee om tijdens je alcoholpauze óók een rookpauze in te lassen. Want het is makkelijk om een gewoonte laten (naast geen alcohol drinken, ook niet meer roken) dan een nieuwe gewoonte aan te leren (roken zonder alcohol erbij). In de verslavingszorg wordt stoppen met roken wanneer iemand wil stoppen met alcohol (of een ander middel) al langer geadviseerd. Voorheen werd dit als te stressvol gezien: de onrust van stoppen met roken zou een negatieve invloed hebben op het afkicken. Inmiddels blijkt dat stoppen met tabak het terugvalpercentage na behandeling zelfs verlaagt.

Tip om te stoppen met roken

Je hebt bij ons al veel tips gelezen die zouden kunnen helpen bij het stoppen met alcohol drinken. Stoppen met een (slechte) gewoonte in het algemeen is moeilijk en dat geldt ook voor roken. Hieronder een paar tips:

-Bepaal welke momenten vooral lastig zijn voor je. Rookte je voorheen altijd na het avondeten? Vervang deze beloning met een andere: bijvoorbeeld een wandelingetje maken door de wijk.

-Stop radicaal: afbouwen werkt niet bij roken.

-Spaar het geld dat je bespaart en trakteer jezelf op iets leuks na een stopmaand bijvoorbeeld.

-Samen stoppen is vaak gemakkelijk dan alleen. Zoek een stopbuddy.

-Kom letterlijk in actie. Beweeg! Fiets, zwem, ren of wandel. Met iedere stap, slag of pas word je letterlijk en figuurlijk sterker.

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat