Alcohol en het effect ervan op je dromen

Dat alcohol je slaapkwaliteit aantast, wist je misschien al. Maar wist je dat ook je dromen beïnvloed kunnen worden door alcohol?

Het drinken van alcohol heeft effect op de volgorde van je slaapcyclus. Alcohol zorgt ervoor dat de eerste diepe slaap (REM-slaap) naar voren wordt gehaald. Dit betekent dat je eerder droomt en de hersenen sneller alle informatie en indrukken van die dag moeten verwerken. Het tweede deel van de nacht vindt de REM-slaap veel later plaats, waardoor de hersenen overbelast raken. Doordat de diepe slaap niet evenredig plaatsvindt, treden er slaapproblemen op. Zoals slaapwandelen, praten in je slaap en slaapapneu. Daarnaast is er een verhoogde kans op heftige dromen of nachtmerries.

De slaapcyclus

De slaapcyclus werkt als volgt: de slaap bestaat uit droomslaap (REM-slaap) en gewone, diepe slaap (NREM-slaap). Tijdens de nacht doorloopt ons lichaam een aantal keren per nacht de cyclus. Je lichaam begint bij de NREM-slaap, om vervolgens over te gaan naar de REM-slaap en weer terug te gaan naar de NREM-slaap. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Het drinken van alcohol voor het slapen, zorgt ervoor dat de diepe slaap toeneemt en de hoeveelheid droomslaap vermindert.

Van dromenland naar nachtmerriegebied

Dromen kunnen dus heftiger zijn of zelfs in nachtmerries veranderen, maar je droomt niet per se méér dan normaal. Omdat je REM-slaap door het drinken van alcohol verstoord raakt, en je het meest intens droomt tijdens deze slaapfase, kun je wakker worden terwijl je midden in een droom zit. Ook kunnen deze dromen heftiger zijn dan normaal, omdat er door het alcoholgebruik onderdrukte emoties naar boven kunnen komen. Mensen met een borreltje maken bijvoorbeeld sneller ruzie met hun partner, en dit is van invloed op je dromen. Met een frisje achter de kiezen blijft het thuis gezellig en ’s nachts lekker rustig.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat