Alcohol en 3 smoezen onderuitgehaald

Het ontspant zo, ik kan er beter door slapen en het is toch gezond, zijn veelgehoorde motieven -smoezen- waarom alcohol nodig is. Wel, voor iedere smoes hebben wij een alternatief.

Ik drink alcohol, want het ontspant me.

Je hebt een drukke dag gehad en je bent toe aan tijd voor jezelf. En die me-time gaat gepaard met een glas alcohol. Want alcohol ontspant zo. En dat klopt. Alcohol werkt (licht) verdovend en vertraagt de communicatie tussen de neuronen in je brein. Dit heeft voornamelijk invloed op de frontale cortex, het voorste deel van je hersenen. En de frontale cortex is verantwoordelijk voor zelfcontrole en het sociale functioneren. Hierdoor krijg je dat ‘het maakt mij nu even geen bal uit’ gevoel en dat is lekker als je hoofd vol zit. Maar ja helaas, alcohol is slecht voor lichaam en geest. Dus hoe ontspannen jij je op dat moment ook voelt, de (mentale) kater komt later.

Anders ontspannen

Alcohol is van invloed op het beloningssysteem en dat maakt de kans groot dat je een volgende keer nog een paar glazen drinkt. Want die dopamine en ook die serotonine, stofjes die vrijkomen in de hersenen na eten, sporten, seks of drugs, willen we wel vaker voelen. Dat maakt de kans op verslaving dan ook groter. Maar er is een oplossing. Je las het net al. Ook een uurtje sporten of goede stoeipartij maakt dopamine en serotonine vrij…Dus wat wordt het vanavond?

Klik hier voor nog meer tips om te ontspannen.

Ik drink alcohol, want daardoor slaap ik beter.

Zo’n slaapmutsje vlak voordat je onder de wol kruipt. Sommigen zweren erbij. En ja, het helpt bij het in slaap vallen. Voordat je het weet, lig je dus te snurken. Maar ook hier is weer sprake van een grote ‘maar’. Zo’n slaapmutsje zorgt namelijk niet voor een betere slaapkwaliteit. Het schopt je slaapcyclus zelfs in de war. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven te bedenken voor dat befaamde slaapmutsje.

Ik drink alcohol, want het kan geen kwaad. Het is zelfs gezond.

Dat zou mooi zijn. Maar zoals wel vaker het geval: iets wat te mooi is om waar te zijn, is niet waar. Er bestaat niet zoiets als ‘gezond drinken’. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat er bij overmatig gebruik gezondheidsschade optreedt. Uit Brits onderzoek blijkt, dat ook matig alcoholgebruik effect heeft op de structuur van het brein. Het heeft invloed op de kwaliteit van de zogenoemde ‘grijze stof’ in de hersenen, die als functie heeft om informatie te verwerken. “Hoe meer alcohol je per week drinkt, hoe kleiner het volume van die grijze stof wordt”, zegt Carmen Voogt Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut.

Ook blijkt alcohol de ‘witte stof’ van de hersenen aan te tasten. Die bevat de uitlopers van zenuwcellen, en is in feite ‘de bedrading’ van het brein. Carmen: “Als de kwaliteit daarvan minder wordt, dan ga je cognitief slechter functioneren.” Onder je cognitief functioneren verstaan we je waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden.

Conclusie? Als je echt gezond wilt doen, dan kies je voor een non-alcoholisch alternatief. Inspiratie nodig? Komt ‘ie:

Alternatieven I

Alternatieven II

Alternatieven III

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol als woonaccessoire

Wie dol is op woonprogramma’s herkent dit vast: barretjes vol mooie borrelglazen, een serieus goedgevulde wijnkast of beter nog: een (dubbele) wijnklimaatkast. Alcohol en interieur het lijkt een voldongen combinatie.…
Lees meer
Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat