4 tips om minder te drinken

Je bent lekker aan het pauzeren, dus wel of niet drinken is niet ‘im frage’. Maar er komt bijna een eind aan deze maand en dus aan jouw alcoholpauze. En dan wil je het misschien wel anders aanpakken, waarbij ‘minderen’ en ‘matigen’ de toverwoorden zijn. Door het mijden van de volgende personen en situaties gaat dit je lukken.

De herhalende IkPasser weet dat we in het verleden al vele tips deelden over het minderen of matigen met alcohol. Even in vogelvlucht:

  • Drink uit een glas en niet uit een flesje.
  • Zet je glas na iedere slok weg, zodat je niet te snel nog een slok neemt.
  • Wissel ieder glas alcohol af met een non-alcoholisch alternatief.
  • Zorg dat je maag met eten gevuld is, voordat je gaat borrelen.
  • Haal geen voorraad alcohol in huis.
  • Maak afspraken met jezelf en nog beter: betrek er iemand bij die je vertrouwt. Bijvoorbeeld: ‘Vanavond wil ik 2 biertjes drinken. Daarna stap ik over op 0.0. En jij houdt me hier ook aan Bart’.

Goed, dat was de praktische kant van het minderen. Nu zijn het niet alleen bovenstaande tips die je kunnen helpen bij het matigen met alcohol. De volgende 4 tips hebben te maken met situaties en zelfs personen/groepen die je beter kunt vermijden als je minder wilt drinken.

Stevige drinkers.

Mensen kopiëren elkaar ook qua drinkgedrag. Tijdens een onderzoek ‘sociaal gedrag en alcoholgebruik’, dat Martine Groefsema met haar collega’s van de Radbout Universiteit in Nijmegen uitvoerde, kwam ze erachter dat mensen hun drinkgedrag onbewust aanpassen aan dat van een ander. En ook de Nijmeegse sociaal psycholoog Sander Bot constateerde dat we enorm worden beïnvloed door elkaars drankgedrag. Hij kwam tot deze conclusie toen hij groepen studenten observeerde in een speciaal ingericht ‘barlab’. De snelste drinker bleek het tempo te bepalen.

Mannengezelschap.

De snelste drinker bepaalt het tempo en hoe meer heren een gezelschap telt, hoe meer er wordt gedronken. Ook door de dames. Uit Amerikaans onderzoek onder ruim 3600 studentes kwam naar voren dat 71 procent dacht dat mannen een voorkeur hebben voor vrouwen die flink innemen. Ten onrechte, stellen de onderzoekers: mannen prefereren matige drinksters. Dus dames, rustig nippen aan een leuk alcoholvrij alternatief is wat betreft de heren geen enkel probleem…

Luide muziek.

De tent staat vol, de rookmachine draait overuren en de muziek knalt uit de speakers. Goed voor de sfeer en ook voor het alcoholgebruik. Want hoe verder de volumeknoppen in een café worden opengedraaid, hoe meer drank er wordt omgezet. Dat ontdekte de Franse sociaal psycholoog Nicolas Guéguen toen hij drie zaterdagavonden lang onderzoek deed in twee bars.

Drankliedjes.

‘Raise your glass’ van P!nk, ‘Drank & Drugs’ van Lil Kleine & Ronnie Flex, ‘Hangover’ van Toa Cruz en bijna ieder willekeurig carnavalslied, is doordrenkt met teksten over alcohol. Songteksten over drinken zetten de luisteraar aan tot drinken. Dat stellen onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen op grond van een pilot-onderzoek waarin ze barpersoneel op gezette tijden zulke liedjes lieten opzetten. De psychologen houden nog wel een slag om de arm; het onderzoek moet nog worden gerepliceerd (er moet nog meer onderzoek naar worden gedaan).

Bron: psychologiemagazine.nl. Origineel artikel geschreven door Anne Pek.

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat