0.0 biertjes en wijntjes drinken ja of nee?

Alcoholvrij -0.0- is hot, hip en happening. Er komt geen reclameblok voorbij zonder 0.0-promotie lijkt wel. En ook bij de passers leeft het. Het is namelijk een van de meest gestelde vragen: is het verstandig om alcoholvrij te drinken tijdens je IkPas-periode of niet? In dit artikel lees je het verlossende antwoord!

Zo stoffig als alcoholvrij bier eerst was, zo hip is het nu. De verkoop van alcoholvrij is in 2018 met 32 procent gestegen en dat is nog meer dan voorgaande jaren, meldt branchevereniging Nederlandse Brouwers. Een op de twintig verkochte bieren is inmiddels alcoholvrij (bron: nos.nl). Zo’n 5,2% van al het bier dat we in ons land drinken is alcoholvrij. Pils is nog veruit het meest gedronken bier, dik 81%. Speciaalbieren als IPA’s, Tripels, Bockbieren en Witbieren vormen ruim 10,5% van de bierconsumptie. Het overige deel zijn de biermixen (bron: bierista.nl).

Waarom drinken we steeds vaker 0.0?

Dat we steeds vaker voor alcoholvrij kiezen, heeft te maken met het volgende:

-Onder het mom: ‘gieten is uit, genieten is in’ kiezen we steeds vaker kwaliteit boven kwantiteit. En kwaliteit wordt gelinkt aan gezondheid. Dus drinken we bewuster.

-Was een alcoholvrij biertje of wijntje vroeger nu niet bepaald een traktatie; tegenwoordig zijn smaak en beleving sterk verbeterd. Sommige benaderen zelfs bijna de smaak van echt bier.

-Als consument worden we meer dan vaak ‘omgekocht’. Oftewel: er wordt dusdanig veel budget aan marketing besteed, dat de consument het vanzelf ‘leuk’, ‘lekker’ of ‘onmisbaar’ gaat vinden. De bierbrouwers van Nederland hebben een preventie-akkoord gesloten. Daarmee nemen ze verantwoordelijkheid en besteden ze meer en meer reclamegelden aan de promotie van 0.0% bieren (bron: bierista.nl).

-Omdat we dus steeds vaker bewuste en gezondere keuzes maken, stijgt het alcoholvrije assortiment in onze achting. In een glas alcoholvrij (250ml) zitten namelijk 65 kilocalorieën tegenover 112,5 kilocalorieën in een biertje (ook 250ml).

-Niet alleen de smaak en het imago van 0.0 zijn beter geworden, ook het assortiment is flink uitgebreid. Zo zijn er witbieren, IPA’s en donkerbieren verkrijgbaar.

Kan ik 0.0 drinken tijdens mijn IkPas-periode?

Natuurlijk mag en kun je alcoholvrij drinken. Wie zijn wij om jou dit te verbieden? Wel plaatsen we er een flinke kanttekening bij: wij raden aan liever helemaal niets te drinken dat kan worden geassocieerd met alcohol. Een alcoholvrij biertje is bijna niet van echt te onderscheiden, vandaar. Een alcoholvrije drank maakt de stap naar echte alcohol kleiner. Iemand nog een tonic?

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat de alcoholvrije varianten van bijvoorbeeld bier, zeker als ze nagenoeg dezelfde smaak als de alcoholhoudende variant hebben, hetzelfde effect bewerkstelligen. Dat is de reden waarom wij voor deze alcoholvrije periode het drinken van alcoholvrije varianten van wijn of bier niet promoten. Voor het beloningsgebied in je hersenen maakt het immers nauwelijks uit. De associatie met alcohol en het effect blijven bestaan.

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat