Ouderen en alcohol: medicijngebruik

In eerdere artikelen heb je kunnen lezen waarom ouderen een extra risico lopen wanneer ze drinken. Zo verdragen ouderen alcohol in de regel slechter vanwege veranderingen in het lichaam. Hierdoor is de concentratie alcohol eerder te hoog, neemt de gevoeligheid voor de effecten toe en verloopt de afbraak trager. Ook valincidenten vinden gemakkelijker plaats en hebben grotere consequenties. En er is nog iets om rekening mee te houden: alcohol en medicijngebruik.

Je hebt inmiddels al een paar keer kunnen lezen dat alcohol en ouderen niet zo’n goede combinatie is. Dit ligt voornamelijk aan het feit dat ouderen minder lichaamsvocht hebben en vaak een relatieve toename van lichaamsvet. Daarnaast werken de liever en nieren minder efficiënt en juist deze twee organen moeten extra hard werken tijdens het afbraakproces van de genuttigde alcohol. Omdat de alcohol minder snel wordt afgebroken, stijgt het alcoholpercentage in het bloed sneller. Daarmee is het (negatieve) effect van een glas alcohol veel groter op ouderen dan op jongeren.

Ouderen lopen meer gezondheidsrisico’s wanneer ze (overmatig) drinken. Hoeveel en wat precies is sterk afhankelijk van het totale alcoholgebruik van de drinker en het drinkpatroon dat iemand heeft. In het algemeen kunnen we stellen dat: hoe hoger de totale consumptie van alcohol, hoe groter het risico op schade. En hoe meer alcohol per keer wordt gedronken, des te ernstiger de schade (aandoening of verwonding). Bron: lumc.nl.

Alcohol en medicijngebruik

Bovengenoemde combinatie is er één waar voorzichtig mee moet worden omgegaan. Wanneer je medicijnen slikt, is het verstandig om eerst de bijsluiter te lezen. Wat zegt de bijsluiter over het gebruik van alcohol in combinatie met het medicijn? Mocht je twijfelen, vraag dan je huisarts of apotheker om advies.

Geneesmiddelen met een verdovend effect

Je dient extra op te letten met het drinken van alcohol wanneer je geneesmiddelen slikt die een verdovend effect hebben. Denk bijvoorbeeld aan: slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva, angstremmers, anti-epilepsie middelen, zware pijnstillers en bepaalde middelen tegen allergieën. Door het drinken van alcohol, in combinatie met één van zojuist genoemde middelen, wordt het verdovende effect nog verder versterkt. Hierdoor daalt de concentratie, neemt de controle over bewegingen af en ontstaat een hogere kans op duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Met meer kans op vallen en andere ongelukken (bron: lumc.nl).

Meer risico’s alcohol en medicatie

Er kleven nog meer risico’s aan het combineren van medicijngebruik met alcohol. Hieronder lees je welke.

-De combinatie met medicatie kan ook moeheid, slaapproblemen, depressieve klachten, desoriëntatie en vergeetachtigheid bevorderen.

-Zeer regelmatig of dagelijks alcohol drinken zorgt voor een hogere bloeddruk en daarmee samenhangende problemen. Omgekeerd kan zeer veel alcohol drinken de bloeddruk plots zeer sterk doen dalen.

-De werking van zowel bloeddrukverlagende als -verhogende medicatie kan door het drinken van alcohol verstoord worden.

– Alcohol drinken kan tot een snelle bloedsuikerstijging leiden. Het doet de kans op de ontwikkeling van diabetes type 2 toenemen. Wie diabetes type 2 heeft, moet zich zeker aan de vermelde richtlijnen houden.

– Omgekeerd kan in 1 keer veel alcohol drinken bij iemand die diabetes heeft aanleiding geven tot een hypo. Mensen met diabetes die toch alcohol drinken, doen dat het best tijdens de maaltijd om zo de kans op een hypo te vermijden.

-Regelmatig alcohol drinken verhoogt het cholesterolgehalte.

– Wie te maken heeft met een te hoog cholesterol, kan het best zo min mogelijk alcohol drinken. Drink je toch, beperk dit dan tot maximum een glas per dag en houd zoveel mogelijk dagen alcoholvrij.

-Wie cholesterolverlagers neemt en daarbij te veel alcohol drinkt, riskeert bijwerkingen zoals spierklachten.

Bron: lumc.nl

Niet drinken is nog altijd de meest gezonde optie. Een alcoholvrij leven brengt namelijk een hoop voordelen met zich mee. En ook een pauze doet je lichaam al veel goeds. Denk hierbij aan:

-Betere conditie en gewichtsverlies

-Gezondere huid

-Betere concentratie

-Betere opname van vitamines

-Beter slapen

-Gevoelens van somberheid of angst verminderen

-Geen beschamende vertoningen

-Financiële voordelen

 

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat