Ouderen en alcohol: een alcoholpauze laat je beter slapen

Je fietst, harkt de tuin aan, sjouwt met boodschappen, past hele dagen op de kleinkinderen, verzorgt etentjes, timmert een vlonder in elkaar: je bent boven de 60 en voelt je hartstikke fit. En toch is alcohol voor deze leeftijdsgroep –‘de ouderen’- extra schadelijk. Welke risico’s er zijn en welk effect je pauzeperiode specifiek op je slaapgedrag heeft, lees je hier.

Even kort: ouderen kunnen minder goed tegen alcohol, omdat ze minder lichaamsvocht hebben. De alcohol wordt dus over minder vocht verdeeld en is daardoor geconcentreerder in het lichaam. Daarnaast werken de lever en de nieren van ouderen vaak minder goed. Ook de weerstand kan over het algemeen minder goed zijn, waardoor alcohol harder aankomt. Een relatief kleine hoeveelheid alcohol kan bij ouderen soms al schadelijke gevolgen hebben. (bron: alcoholcontrole.nl).

Risico’s van alcohol bij ouderen

-hoge bloeddruk

-maagproblemen

-incontinentie

-slaapproblemen

-seksuele problemen

-angsten

-lichtgeraaktheid

-depressie

-slapeloosheid

-desoriëntatie en geheugenverlies

-groter risico op vallen

-medicijnen werken niet of niet goed

Hoe je nachtrust opknapt van een alcoholpauze

Laten we even inzoomen op een van bovengenoemde klachten. Alcohol is van negatieve invloed op je slaapgedrag. Maar er is licht in donkere tunnel: een alcoholpauze verhoogt namelijk je slaapkwaliteit. 55% van de IkPas-deelnemers kan dat beamen. En ook deelnemers die in het verleden slaapdagboeken invulden, hadden die ervaring. Dat een pauzeperiode bijdraagt aan een goede nachtrust is dus geen loze kreet.

Slaapmutsje of toch niet?

Er was een tijd dat we het ‘slaapmutsje’ als een hulpmiddel zagen om sneller in slaap te vallen en een kwalitatievere slaap te bereiken. Dit is deels waar. Ja, het slaapmutsje kan ervoor zorgen dat je eerder in slaap valt. Nee, het zorgt niet voor een betere slaapkwaliteit. Het schopt je slaapcyclus zelfs in de war.

De slaapcyclus

De slaapcyclus werkt als volgt: de slaap bestaat uit droomslaap (REM-slaap) en gewone, diepe slaap (NREM-slaap). Tijdens de nacht doorloopt ons lichaam een aantal keren per nacht de cyclus. Je lichaam begint bij de NREM-slaap, om vervolgens over te gaan naar de REM-slaap en weer terug te gaan naar de NREM-slaap. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Het drinken van alcohol voor het slapen, zorgt ervoor dat de diepe slaap toeneemt en de hoeveelheid droomslaap vermindert.

Verkeerde volgorde

Ook heeft het drinken van alcohol effect op de volgorde van je slaapcyclus. Alcohol zorgt ervoor dat de eerste diepe slaap (REM-slaap) naar voren wordt gehaald. Dit betekent dat je eerder droomt en de hersenen sneller alle informatie en indrukken van die dag moeten verwerken. Het tweede deel van de nacht vindt de REM-slaap veel later plaats, waardoor de hersenen overbelast raken. Doordat de diepe slaap niet evenredig plaatsvindt, treden er slaapproblemen op. Zoals slaapwandelen, praten in je slaap en slaapapneu. Daarnaast is er een verhoogde kans op heftige dromen of nachtmerries.

Een slaapmutsje, maar dan anders

Als je bewust kiest voor een alcoholpauze, dan is de kans dat je al slaapwandelend de koelkast plundert, de naam van de buurvrouw uitroept of intens droomt over je schoonmoeder vele malen kleiner. Maar het is natuurlijk wel jammer van dat slaapmutsje. Wij gingen daarom op zoek naar alternatieven, waardoor je comfortabel aan je kwalitatieve nachtrust kunt beginnen.

-Kamillethee: werkt ontspannend. Vind je de smaak van deze theesoort iets te bitter? Doe er dan een lepel honing bij.

-Kokoswater: zit boordevol kalium. Een stof die een belangrijke rol speelt in je slaap-waakritme.

-Amandelmelk: barst van de magnesium. En dat is goed voor het behalen van een goede nachtrust. Behoort amandelmelk niet tot jouw favorieten? Probeer dan een shake met magnesiumpoeder.

-Lavendelthee: heeft een kalmerend en stressverlagend effect op de geest van de mens. Lekker zen in slaap vallen dus.

-Sojamelk: met aminozuur tryptofaan als grondstof voor serotonine en melatonine welke slaapbevorderend werken. Oftewel: goed alternatief slaapmiddel!

-Walnotensmoothie: ruil jij je sojamelk liever in voor iets notigs? Dan is de walnotensmoothie misschien iets voor jou. Deze beschikt ook over de nodige tryptofaan. Probeer eens de combinatie: walnoten, amandelmelk en banaan.

-Thee met citroenmelisse: werkt net als lavendel ontspannend. Lekker rozig worden op de bank, met een dekentje, een goede film en een kopje thee met citroenmelisse is een succesvol slaaprecept.

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat