Ouderen en alcohol: fris en fit dankzij een pauze

Een glaasje bij de lunch, een borreltje aan het eind van de middag, een wijntje tijdens het eten en een afzakkertje voor het slapen; het alcoholgebruik onder 55-plussers is in het afgelopen decennium toegenomen. En dat is niet zonder risico. Matigen of stoppen met alcohol drinken levert veel voordelen op.

Dat laatste -matigen of stoppen met het drinken van alcohol- is voor sommigen een grote uitdaging. Wel een uitdaging waarvan de positieve gevolgen niet lang op zich laten wachten. Vooral je lever plukt er al snel de vruchten van. Deze speelt een hoofdrol bij de afbraak van alcohol. En dat is hard werken voor dit orgaan. Tijdens een pauzeperiode krijgt de lever de kans om uit te rusten. Lees hier meer over de positieve effecten van je pauzeperiode op je lever. Ook je hart en bloedvaten presteren tijdens een pauze beter. Dit merk je met name aan je cholesterolgehalte. En er zijn nog meer voordelen te noemen wanneer je het drinken van alcohol schrapt van je lijstje:

-Je staat met een helder hoofd op

-Je slaapt beter

-Je valt gemakkelijker af

-Je huid gaat meer stralen

-Je bespaart geld

-Je geheugen en concentratie verbeteren

Alcohol en het (oudere) lichaam

Een ouder lichaam reageert anders op alcohol dan een jonger lichaam. Dit komt door allerlei kleine veranderingen in het lichaam. Zo hebben senioren minder lichaamsvocht en vaak een relatieve toename van het lichaamsvet. Daarnaast werken lever en nieren minder efficiënt, waardoor alcohol minder snel wordt afgebroken. Ook verhoogt het drinken van alcohol het risico op vallen en combineren de meeste medicijnen slecht met alcohol. Kijk daarom voor alternatieve drankjes eens op onze receptenpagina. Lekker en gezond!

Stress en spanningen

Hoe verleidelijk ook wanneer je hoofd dreigt over te lopen van de zorgen (wat als ik word besmet met het coronavirus?, ik durf niet meer naar buiten, ik wil mijn omgeving niet belasten met mijn problemen etc.) alcohol drinken is nu niet de oplossing. Alcohol kan angstgevoelens juist versterken. Alcohol verdooft tijdelijk en nadien kun je je nog vervelender voelen. Zoek afleiding, blijf in beweging, verzet je zinnen, praat met anderen over je (angst)gevoelens, slaap voldoende, eet gezond: kortom zorg extra goed voor jezelf. Meer weten: lees het artikel ‘omgaan met coronastress’.

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat