Voorbereiden op IkPas

12 december 2018 / Actueel / Nieuws

Op 1 januari zet jij je alcoholgebruik op pauze. 30 dagen lang ‘geen druppel drinken’. Voor de één een makkie, een ander zal er meer moeite mee hebben. Een goede voorbereiding is het halve werk. We geven je graag wat tips zodat je een flitsende start kunt maken.
– Probeer de komende tijd je alcoholconsumptie al wat te minderen. Dan is de overgang minder groot.
– Nodig je eventuele partner, familie, vrienden en collega’s uit om mee te doen. Als je in januari een of meer maatjes hebt, is het makkelijker.
– Of ze nu wel of niet meedoen: vertel tegen zoveel mogelijk mensen in je omgeving dat je vanaf 1 januari je alcoholgebruik op pauze zet. Wat sociale controle kan je helpen om het vol te houden.
– Bedenk alvast alternatieven voor de alcoholhoudende drankjes en haal ze in huis.
– Koop geen grote voorraad wijn, bier enzovoort meer. Zorg dat je (koel)kast leeg is aan het eind van het jaar. Dan kom je straks niet in de verleiding.
– Stel vast hoeveel geld je kunt besparen door een maand geen alcohol te drinken en verzin wat je met dat geld zou kunnen doen.
– Breng alle lege flessen naar de glasbak zodat niets je herinnert aan je alcoholconsumptie.
– Belonen werkt beter dan straffen: stel jezelf iets leuks in het vooruitzicht als je de 30 dagen vol hebt gemaakt.

Gerelateerd

11 april 2019 / Actueel / Nieuws

Alcohol in onze maatschappij: deel 5

Alcoholonderzoeker Rob Bovens van Tranzo Tilburg University neemt de deelnemers aan IkPas mee in de geschiedenis van alcoholgebruik, -preventie en -beleid. In de vorige aflevering van de geschiedenis over alcoholgebruik…
Wijzig instellingen voor chat