Voorbereiden op IkPas

Op 1 januari zet jij je alcoholgebruik op pauze. 30 dagen lang ‘geen druppel drinken’. Voor de één een makkie, een ander zal er meer moeite mee hebben. Een goede voorbereiding is het halve werk. We geven je graag wat tips zodat je een flitsende start kunt maken.
– Probeer de komende tijd je alcoholconsumptie al wat te minderen. Dan is de overgang minder groot.
– Nodig je eventuele partner, familie, vrienden en collega’s uit om mee te doen. Als je in januari een of meer maatjes hebt, is het makkelijker.
– Of ze nu wel of niet meedoen: vertel tegen zoveel mogelijk mensen in je omgeving dat je vanaf 1 januari je alcoholgebruik op pauze zet. Wat sociale controle kan je helpen om het vol te houden.
– Bedenk alvast alternatieven voor de alcoholhoudende drankjes en haal ze in huis.
– Koop geen grote voorraad wijn, bier enzovoort meer. Zorg dat je (koel)kast leeg is aan het eind van het jaar. Dan kom je straks niet in de verleiding.
– Stel vast hoeveel geld je kunt besparen door een maand geen alcohol te drinken en verzin wat je met dat geld zou kunnen doen.
– Breng alle lege flessen naar de glasbak zodat niets je herinnert aan je alcoholconsumptie.
– Belonen werkt beter dan straffen: stel jezelf iets leuks in het vooruitzicht als je de 30 dagen vol hebt gemaakt.

Gerelateerd

Nieuws

Ondertussen op het web

We stuitten afgelopen week op enkele nieuwsberichten die aangeven dat het alcoholgebruik stijgt nu de wereld in een (semi-) lockdowntoestand verkeert. Ook lees je waarom alcohol en crises geen goede…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat