Nee zeggen

Het lijkt makkelijker dan het is: ‘nee’ zeggen. In veel sociale situaties kan het ingewikkeld zijn om ‘nee’ te zeggen omdat je je voorafgaand aan het nee een heleboel gedachten in het hoofd haalt. Zullen ze boos worden? Ik kan toch niet zomaar een aangeboden drankje afslaan? Ik wil me niet laten kennen in de groep. Misschien vinden ze me saai? Misschien vinden ze me een zeurpiet? Misschien worden ze geïrriteerd? Allemaal angsten die in je hoofd opdoemen en het ‘nee’ extra beladen maken. Wanneer iemand je iets aanbiedt is dat een leuke en gastvrije geste die je nooit moet afwijzen. De uitdaging is dus om niet het gebaar, maar het drankje af te wijzen. Dat doe je door meteen een alternatief voor te stellen. Wanneer je dit doet zal de gever nooit met lege handen staan en jij laat zo zien dat je best iets van hem of haar wil drinken. In de situatie dat je bier of wijn wordt aangeboden is het eigenlijk een vast schema dat je kunt doorlopen:
1. Zeg duidelijk doch vriendelijk Nee
2. Geef een reden
3. Bied een alternatief
Dit zou er bij voorbeeld zo uit kunnen zien: Nee, dank je wel. Ik doe mee aan IkPas en drink even 40 dagen geen alcohol. Maar ik zou wel graag een tonic willen drinken.
Er is ook nog een stap 4. Dat is in het geval de gever je wil gaan overhalen met een gelegenheidsargument (Je bent niet gezellig, aaaaaah eentje, niemand kijkt mee). In deze gevallen is stap 4: ga meteen terug naar stap 1. Blijf op duidelijke en vriendelijke toon nee zeggen.
In bijna alle gevallen is dit een manier die erg goed werkt, niet tot scheve gezichten of gezichtsverlies leidt en ervoor zorgt dat je een leuke avond hebt. Succes.

Gerelateerd

Nieuws

Ondertussen op het web

We stuitten afgelopen week op enkele nieuwsberichten die aangeven dat het alcoholgebruik stijgt nu de wereld in een (semi-) lockdowntoestand verkeert. Ook lees je waarom alcohol en crises geen goede…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat