Haaksbergen: Goed & gezond werken

“We stonden allebei met een alcoholvrij drankje in onze hand tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Haaksbergen, de wethouder en ik. De wethouder had zich aangemeld voor IkPas. Ik was daar te laat voor, maar besloot wel mee te doen. Tijdens de receptie werd het idee geboren om je alcohol op pauze zetten ook in de gemeentelijke organisatie te introduceren.” Aan het woord is Esther Ardon, lid van het actieteam Goed & Gezond werken, bij de gemeente Haaksbergen. “IkPas maakt bij ons onderdeel uit van een breder pakket waar ook 40 dagen zonder suiker en bewegend naar je werk bij horen. Ons actieteam deelt regelmatig speldenprikjes uit. Dit is een van de acties. Medewerkers zijn vrij in hun keuze om al dan niet mee te doen. We leggen het niet op. We bemoeien ons niet met hun privéleven.”

Sinds Esther in januari begon, heeft ze geen druppel alcohol meer gedronken. “December zat vol met weekenden, ook door de week. Normaal dronk ik alleen in het weekend, maar toen het vrijwel elke dag weekend was, leek het bijna op verslavingsgedrag. Mijn zus werkt in de verslavingszorg, daardoor weet ik dat ik niet in haar doelgroep viel, maar ik wilde alcohol niet meer als gewoonte zien.”

Het alcoholgebruik op pauze zetten viel mee. “Ik ben trots dat het lukt, zonder veel moeite. Het was wel even wennen, zeker als je met mensen bent die wel drinken. Je moet dan echt je eigen plan trekken. Ik voelde me bij het opstaan regelmatig helderder dan wanneer ik ’s avonds had gedronken. Dat was voor mij het enige en belangrijkste verschil. Goed slapen deed ik al en energie heb ik ook genoeg. Na januari ben ik niet weer gaan drinken, omdat ik vanaf 6 maart met de 40 dagencampagne mee ga doen. Ik geef mijn lijf rust. Geen toxische stoffen meer. Of ik nooit meer zal drinken? Ik ben een tijdje geleden verhuisd naar een boerderij en heb vorig jaar lekkere likeurtjes gemaakt van fruit uit eigen tuin. Als ik die nooit meer zou ‘mogen’ drinken zou ik dat wel jammer vinden. Maar ik kan mijn zelf gemaakte druivensap natuurlijk alcoholvrije wijn gaan noemen.”

 

Gerelateerd

Nieuws

Ondertussen op het web

We stuitten afgelopen week op enkele nieuwsberichten die aangeven dat het alcoholgebruik stijgt nu de wereld in een (semi-) lockdowntoestand verkeert. Ook lees je waarom alcohol en crises geen goede…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat