Alcohol en (winter)sport

Lekker tussen de middag op een terras naast de piste in de winterzon een glühwein of jägerthee en aan het eind van de dag staat Apres Ski op het programma. Net als de derde helft na een partijtje voetbal (of hockey of… vul maar in) lijken sport en alcohol met elkaar verbonden. Als beloning na een flinke inspanning, als troost na een verloren wedstrijd, ‘gewoon’ voor de gezelligheid met je teamleden.

Tijdens het sporten alcohol drinken, zoals bijvoorbeeld bij wintersport regelmatig gebeurt, is onverstandig. Niet alleen kun je er roekeloos van worden en neemt je reactievermogen af, op korte termijn zijn er meer effecten.

  • Alcohol vermindert de kracht en het uithoudingsvermogen van het hart.
  • Als de lever moet kiezen tussen afbraak van alcohol en afbraak van melkzuur (wat je lichaam produceert tijdens het sporten), kiest je lever voor alcohol. Het melkzuur hoopt zich op in de spieren. Gevolg: spierpijn.
  • Alcohol is vochtafdrijvend. Je moet vaker plassen. Het risico op uitdroging is groot.

Het belangrijkst is misschien wel dat je prestaties sowieso verminderen omdat je hersen- en zenuwcellen verdoofd worden.

Gerelateerd

Nieuws

Ondertussen op het web

We stuitten afgelopen week op enkele nieuwsberichten die aangeven dat het alcoholgebruik stijgt nu de wereld in een (semi-) lockdowntoestand verkeert. Ook lees je waarom alcohol en crises geen goede…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat