Blogger aan het woord

Het jaar is voor mij hectisch begonnen. Veel bezoek gehad en druk op het werk. Veel momenten waarop de verleiding groot was. Gelukkig geen bezoek gehad, dat een druk legde op wel of geen alcoholgebruik. Misschien ben ik inmiddels te oud geworden om dat soort mensen om me heen te hebben. Eigenlijk accepteert iedereen het wel en de reactie varieert van begrip tot succes.

Het niet-drinken na het werk is eigenlijk lastiger. Zeker na een drukke dag is ontspannen met een lekker biertje heel aantrekkelijk. En dat zijn er dan al snel twee of meer. En dan in de avond voor het slapengaan een lekker glaasje single malt whisky. En zo zit je al snel aan 3 tot 4 glazen per dag. Dus feitelijk val ik de categorie van zware drinkers. En niet dat er veel uitschieters naar boven zijn, maar wel constant eigenlijk te veel. En dat ga je lichamelijk merken. Met name in de donkere dagen rondom de jaarwisseling. Je hebt dan toch langere dagen van niets doen en niets is dan makkelijker om samen op de bank te hangen, film kijken of kletsen en daar de nodige drankjes bij wegwerken.

Daarom is een periode na de feestdagen voor mij de juiste tijd om een alcoholpauze in te lassen. Kun je het gelijk combineren met de andere goede voornemens. De weegschaal geeft inmiddels ruim 3 kg minder aan, dus met twee weken op de kalender is dat een mooie start van het nieuwe jaar.

Drinken is al vanaf mijn jeugd een onderdeel geweest van mijn leven. Al vanaf de middelbare school, studententijd, uitgaansleven en later ook in mijn relatie. Niet drinken was de uitzondering en ik dronk vrijwel elke dag. En ook toen al hield ik soms een pauze in het gebruik. Bijvoorbeeld tijdens de examens van de middelbare school, bij het beginnen van een nieuwe baan, maar ook als ik tegenslagen te verwerken had. Het nut van een tijdelijke stop hoefde toen al niemand me uit te leggen.

Een ding wat ik altijd lastig vond tijdens een periode van niet-drinken was om een drankje te vinden wat ik lekker vind om te drinken in plaats van alcohol. De meeste alternatieven vind ik gewoon te zoet en ook de gemberdrankjes zijn aan mij niet besteed. Alcoholvrij bier doet me alleen maar meer naar een lekker biertje verlangen. Bruisend bronwater vind ik op zich wel lekker, maar ook dat gaat me op den duur de keel uithangen. De varianten met een smaakje smaken meestal erg chemisch. Wat ik heb gevonden wat me nog het beste bevalt is om er citroensap aan toe te voegen. We zijn in het bezit van een Soda-stream zodat we ons eigen koolzuurhoudend water kunnen maken. En daar voeg ik dan het sap van een halve citroen aan toe. Daar hou ik de avonden redelijk mee vol, en anders neem ik gewoon een glas koud water.

Gerelateerd

Jan Wouter

Blogger aan het woord

En voor je het weet zit je dan alweer in week twee van januari. Het niet-drinken gaat me nog prima af. Een nieuwjaarsborrel op alleen spa-rood vind ik geen probleem.…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat