Blogger aan het woord

En voor je het weet zit je dan alweer in week twee van januari. Het niet-drinken gaat me nog prima af. Een nieuwjaarsborrel op alleen spa-rood vind ik geen probleem. Alleen afgelopen weekend had ik even een lastiger momentje. Met het mooie weer van afgelopen zondag was ik bezig met klusjes in en rond het huis en om een uur of drie schoot het door mijn hoofd: “Ik zou nu wel een biertje lusten.” Het was maar een moment, maar dan merk je hoe diep gewoontes geworteld kunnen zitten. En ik wist ook, dat als ik eraan zou toegeven er die dag niets meer uit mijn handen zou komen. Dat is me in het verleden maar al te vaak overkomen. En er waren toch nog wat dingetjes, die ik per se af wilde hebben. En dat is zeker een van de patronen die ik wil doorbreken, want de keren dat daardoor dingen veel langer duurden om af te ronden zijn talloos.

Zoals ik in mijn vorige blog al zei, heb ik weinig problemen om de borrel te laten staan, maar het zijn dit soort momenten waar ik makkelijk de fout in ga. Wat mij enorm helpt is elke keer tegen mezelf te zeggen, dat er niemand is die mij verbiedt om te drinken en dat het mijn eigen keus is. Dat helpt voor mij ook enorm tegen de sociale druk. Het is namelijk míjn keuze om wel of niet te drinken en niet die van iemand anders.

Lichamelijk beginnen ook dingen merkbaar te veranderen. Ik voel me alerter en fitter, mede omdat  mijn slaap begint te verbeteren. Zonder borrel om de dag af te sluiten, ga ik sowieso al snel een half uur eerder naar bed. Dat kan natuurlijk ook geen kwaad. Ik ben een van die mensen die met een smartwatch zijn hartslag bij houdt, en ook daar kan ik zien dat met name de hartslag in rust begint te dalen. En dat is voor iemand die in het verleden last heeft gehad van hartritmestoornissen een dubbele winst.

Vorig jaar heb ik de periode van niet drinken verlengd tot aan mijn verjaardag. Die valt op dag 75 van het jaar, dus dat leek me een mooie mijlpaal. Ik weet nog niet wat ik dit jaar ga doen, al denk ik wel dat ik februari er in elk geval bij ga trekken. Dat heeft ook te maken met mijn streven om een aantal kilo’s aan lichaamsgewicht kwijt te raken. Vorig jaar heb ik er niet op gelet en ben ik eigenlijk niets afgevallen, maar dit jaar houd ik bij wat ik eet en ik hoop dat dat gaat helpen. Voorlopig is de kop met 2 kilo er al af. Hopelijk zet dit zich door, dan zou ik tegen het einde van de maand tegen de 10 kilo kwijt kunnen zijn. Lijkt me ook een mooie winst.

Tot volgende week. Ik hou jullie op de hoogte.

Gerelateerd

Jan Wouter

Blogger aan het woord

Het jaar is voor mij hectisch begonnen. Veel bezoek gehad en druk op het werk. Veel momenten waarop de verleiding groot was. Gelukkig geen bezoek gehad, dat een druk legde…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat