Blogger aan het woord

De maand schiet al op. Nog één week en we mogen het weer op een zuipen zetten. Grapje natuurlijk, ik zit zelfs te overwegen om, net zoals vorig jaar, mee te doen met KortDroog voor februari. Een korte maand, dus problemen zal me dat niet opleveren. Ik heb in die maand wel de nodige afspraken staan, maar dan ben ik de BOB, dus drinken is dan sowieso geen issue.

Niet drinken is dan ook geen uitdaging voor me, maar mínder drinken is een ander verhaal. Hetzelfde verhaal eigenlijk als bij al mijn pogingen met stoppen met roken. Met roken heb ik een veertig jaar lang een haat-liefde verhouding gehad. Stoppen ging me goed af, maar gestopt blijven was altijd de uitdaging. Meestal hield ik het best wel een lange tijd vol, soms zelfs meer dan een jaar. Toch was er dan elke keer weer dat moment dat ik er weer eentje op stak. Daarna was het een week of twee min of meer onder controle en daarna zat ik weer op oorlogssterkte. Dus daar was de truc om die ene niet op te steken. Nu inmiddels weer ruim tien jaar geleden en daar ben ik maar wat blij mee.

Maar in tegenstelling tot roken heb ik geen behoefte om te stoppen met alcohol. Daarvoor houd ik te veel van mijn speciaalbiertjes en single malt whisky. En echt, alles wat er genoemd wordt als alternatief maakt mij niet blij. Bubbelwater met citroensap blijft voorlopig het beste alternatief.

Ook ervaar ik te weinig voordelen van geen alcohol drinken. Ik zei in een vorig blog dat ik me alerter en scherper voelde en beter sliep, maar daar is op dit moment weinig van over. Uitgerekend op dit moment zit ik ziek thuis met een vervelende griep, terwijl ik me juist gezonder zou moeten voelen. Normaliter neem ik dan een citroen-rum grog voor het slapen. Een probaat huismiddel wat altijd veel verlichting gaf, maar wat het nu helaas even zonder de rum moet doen. Maakt het toch minder.

Het vervolg van deze periode houdt me dus best wel bezig. Een maand verlengen is geen probleem en dat ga ik waarschijnlijk ook wel doen. Maar er komt op zeker een moment, dat ik het genoeg vind geweest en ik mezelf weer wat lekkers inschenk. En dan zou het prettig zijn, als ik het beter onder controle kon houden. Het gaat dan draaien om zelfdiscipline en afspraken maken met mezelf over wat ik mezelf ga toestaan. Misschien eens gewoon op papier zetten wat ik zelf vind wat moet kunnen, de adviezen van het voedingscentrum sla ik in elk geval over. Het moet wel een beetje leuk blijven. En anders is er volgend jaar weer een IkPas waar ik me voor kan inschrijven om weer even bij de les te komen.

Gerelateerd

Jan Wouter

Blogger aan het woord

Het jaar is voor mij hectisch begonnen. Veel bezoek gehad en druk op het werk. Veel momenten waarop de verleiding groot was. Gelukkig geen bezoek gehad, dat een druk legde…
Lees meer
Jan Wouter

Blogger aan het woord

En voor je het weet zit je dan alweer in week twee van januari. Het niet-drinken gaat me nog prima af. Een nieuwjaarsborrel op alleen spa-rood vind ik geen probleem.…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat