Recht uit de pen: Katja

70 blogs en vlogs heb ik mogen ontvangen. Mooie verhalen van gewone mensen zoals jij en ik die de uitdging zijn aangegaan. En die ons lezers een kijkje gunden in hun (gevoels)leven. Ik vond dat ik ook maar eens met de billen bloot moest.

Als fris teamlid (ik ben in november 2019 dit alcoholavontuur aangegaan) wist ik eigenlijk vrij weinig van alcohol. Ik wist dat het ongezond was en dat ik er slecht tegenkon, maar daar hield het bij op. Wat een onwetendheid denk ik achteraf. Met drie kinderen die met rasse schreden de puberleeftijd naderen, zou ik als ouder toch beter beslagen ten ijs moeten komen.

Deze klus kwam dus maar net op tijd. Waar ik voorheen nog wel eens dacht: als ‘ze’ gaan drinken, dan maar thuis. Of als ‘ze’ op een feestje zijn zonder toezicht, tja dan kan ik daar niks aan doen, ben ik nu stellig en duidelijk. Er wordt niks gedronken. Ook niet maar één glaasje omdat het nieuwjaar is, ook niet omdat de ‘r’ in de maand zit en ook niet omdat je vader het ook doet. Gewoon niet. Ben ik nu dan ineens een alcoholhater geworden? Nee. Wel een ouder die de grens trekt. Een hele duidelijke. En dat voelt fijn. We weten nu allemaal waar we aan toe zijn (nou ja, mijn kinderen weten dat nog niet, maar daar komen ze wel achter).

Stiekem heb ik heel veel geleerd. Namelijk dat de alcoholindutrie ons verleidt en misleidt waar we bij staan. Dat we denken een keuze te hebben, maar dat hun marketing zo sterk is dat we toch zwichten. Dat alcohol helemaal niet in het zicht zou moeten staan (thuis heb ik de voorraad maar verstopt), dat er niet gedronken moet worden in het bijzijn van kinderen (lukt ons prima, nu opa en oma nog…) en dat de drang naar een glas te vervangen is met een andere beloning (ik heb nu best veel schoenen). En dat is nog maar een kleine greep uit een grote bak met nieuwe kennis.

Ondanks dat ik zelf weinig moeite heb met het bannen van alcohol uit mijn leven, ben ik mij er bewust van dat het hier gaat om het doorbreken van een patroon of het dealen met een slechte gewoonte. En met patronen en slechte gewoontes ben ik net als ieder mens ook bekend. Zo hebben mijn collega’s mij leren kennen als iemand die altijd twee koppen thee tegelijk drinkt (je zou maar dorst krijgen), liever niet in het zonlicht zit (ik ben de enige die valt voor een klein en donker huis in plaats van een ruime en lichte woning) en die niet van bloemen houdt. Ja, wel in de tuin en ook zo’n wilde-bloemen-veld-in-Frankrijk is mooi, maar niet op mijn tafel. Ik kreeg een bos voor mijn verjaardag en deze belandde bij collega Sanne thuis in haar woonkamer. Dus…

Afijn, ik dwaal af. Respect aan diegenen die hun patronen hebben willen doorbreken. Wel gedronken of niet gedronken: je hebt je gedrag onder ogen willen komen. Je bent ervoor gegaan, je hebt geleerd, gezucht, verlangd, afgeteld of juist allemaal niet. Het maakt niet uit hoe jouw droge reis is verlopen; hopelijk haal jij eruit wat je nodig hebt.

#trostopjullieallemaal

#enbedankthè!

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat