Het verhaal achter de matige drinker

De matige drinker

IkPas-deelnemers zijn niet per definitie stevige drinkers. Misschien wel ooit geweest, maar nu in ieder geval niet meer. En dat bevalt zowel Arno als Juju heel goed.

Arno (58)

“Mijn alcoholverleden is niet rooskleurig. Ik ben een zeer stevige drinker geweest. Voor 2019 kon ik niet zonder drank. Ik maakte een moeilijke periode door en dat was te merken aan mijn alcoholgebruik. Ik weet nog dat ik in 2018, terwijl ik luisterde naar de Top 2000, de spotjes van IkPas op NPO Radio 2 voorbij hoorde komen. Die raakte me dermate dat ik spontaan besloot om me in te schrijven.

Mijn eerste Dry January beviel me zo goed, dat ik eveneens voor de 40 dagen geen druppel challenge ging. En ook tijdens de overbruggingsperiode tussen deze twee challenges, dronk ik geen alcohol. Ik verlegde mijn grens iedere keer en zo kwam het dat ik in heel 2019 welgeteld drie alcoholische drankjes heb gedronken.

In 2020 stak corona de kop op en verviel ik langzaam in mijn oude drinkpatroon. Daar was ik niet blij mee. Dry January kwam dan ook als geroepen. Dit eerste kwartaal wil ik sowieso helemaal droog staan. Ik weet nog niet of ik het hele jaar de alcohol laat staan, maar dat zou zomaar kunnen. Ik weet dat ik gevoelig ben voor alcohol, maar heb gelukkig ook veel vertrouwen in mezelf.”

Tips van Arno en Juju

-Veel sporten. Denk aan de wandelapp: ‘Ommetje’.

-Sta voor de spiegel, kijk jezelf aan en maak een duidelijke afspraak met jezelf.

-Práát erover. Ga de schaamte voorbij. Jij wilt (voorlopig) niet meer drinken. Want het liep de spuigaten uit. Of welke reden je dan ook hebt. Je zult zien, dat anderen hierdoor ook geïnspireerd raken om na te denken over hun eigen alcoholgebruik.

Juju (55)

“In het verleden ben ik purser geweest bij een vliegmaatschappij. Het was toen heel gewoon om wat te gaan drinken op de plaats van bestemming. Weer een goede vlucht gehad, dus proost! Ik dronk altijd een glaasje mee. Nooit te veel, maar ik vond wel dat ik wat ‘moest’ meedrinken. Verder dronk ik eigenlijk nauwelijks, alleen als ik met anderen was. Omdat dat zo hoorde. Althans, dat dacht ik.

Nu ik meedoe aan IkPas, het is mijn eerste keer, heb ik een geweldige eyeopener gehad. Ik hóef niet te drinken. Ook niet een beetje. Niet omdat het van mij verwacht wordt. Niet omdat het gezellig is en niet omdat ik anders saai overkom. Gewoon niet. Ik kan best zonder. Ik heb er zelfs geen behoefte aan.

Ik ben aan deze pauze begonnen, omdat ik drank niet meer in mijn leven vind passen. Zo’n zeven jaar geleden stopte ik met roken. Om dezelfde reden. Het paste me niet meer. En ik vind alcohol niet bij mijn levensstijl horen. Ik ben heel sportief en sport dagelijks. Daarnaast word ik ook niet gezelliger van drank. Ik wil voorkomen dat ik straks als oud besje naar de slijterij moet gaan voor mijn nodige wijntjes. Dat is een schrikbeeld voor mij.

Sinds ik ben gestopt voel ik me zowel fysiek als mentaal beter. Ik slaap beter, voel me trots. De 40 dagen geen druppel wordt de volgende stap. Ik overweeg om de alcohol helemaal uit mijn leven te bannen. Het bevalt me heel erg goed. En ik ken mezelf, als ik iets leuk of fijn vind dan blijf ik erbij.”

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat