Het verhaal achter de gezelligheidsdrinker

Een glaasje omdat het bijna weekend is, een borrel omdat je zo fijn samen zit, een alcoholische versnapering omdat het een beetje feest is, een pint omdat…de gezelligheidsdrinker heeft weinig aanleiding nodig om het drinken van een glas alcohol te verdedigen. Het is immers vaak gezellig. Wim en Karin zijn gezelligheidsdieren. En dat zijn ze deze januari nog steeds, maar dan zónder dat glas alcohol.

Wim (66)

“Ik ben gepensioneerd en mijn vrouw en ik doen vaak een spelletje aan het eind van de dag. Het was een beetje een gewoonte geworden, dat we daar dan ook een glaasje bij dronken. We zeiden dan wel eens tegen elkaar: ‘Er zit een 5 in de klok, dus het mag’. Stiekem dronk ik toch zo’n 3 glazen en soms iets meer op een dag. Dan viel ik ’s avonds vaak in slaap voor de televisie.

Dit is de derde keer dat ik meedoe aan IkPas en het rare is dat als ik pauzeer, dan taal ik niet naar alcohol. Ik kan dus prima zonder. Maar als de pauze dan voorbij is, val ik toch weer terug in mijn oude drinkgewoonte. Deze keer verleng ik mijn pauze met de volgende challenge. Ik doe ook mee aan de 40 dagen geen druppel uitdaging. Ik heb het idee dat het niet-drinken dan beter beklijft.

Wat ik nu merk is dat ik veel meer energie heb. Ik val niet meer in slaap ’s avonds op de bank en krijg meer gedaan. Wat mij betreft draait alles om de mindset. Waarom moet het per se alcohol zijn als je iets wilt drinken? Je hebt het, ik heb het, niet nodig om het gezellig te hebben. En ik hoop dat er heel veel mensen zijn, die net als ik mee willen doen aan de 40 dagen geen druppel challenge.”

Karin (57)

“Voor mij geen sterke drank en mixdrankjes; ik houd van wijntjes en bubbels. Ik vind het lekker en ze horen bij gezellige bezigheden. Mijn wijnconsumptie is een aantal jaar geleden begonnen, toen ik met een dieet startte. Dit dieet schreef allerlei saai voedsel voor, maar ook een glaasje rode wijn aan het eind van de dag. Terwijl ik mij hield aan het dieet, keek ik steeds meer uit naar dat rode wijntje rond 18.00 uur. En dat glas werd iedere dag een beetje voller. Na zes weken stopte ik met het dieet. Maar het dagelijkse wijntje bleef. En ik lustte niet eens graag rode wijn.

Daarnaast heb ik een familie en vriendenkring die ook wel van een glaasje houden. En het is al snel gezellig bij ons. Dus kaasjes, nootjes, chips en natuurlijk een goed glas wijn erbij was eerder regel dan uitzondering. Ik dronk dan tussen de twee en zes glazen per gezellig moment. En had ’s morgens nooit ergens last van.

Twee jaar geleden deed ik mee aan de 40 dagen geen druppel challenge. Maar mijn goede voornemens strandde al na vier dagen. Ik ging lunchen met een vriendin en voordat we het wisten, bestelden we een flesje. Toch is toen wel het zaadje geplant, dat ik zo niet door wilde gaan. Soms kon ik me de volgende dag niet meer goed herinneren wat ik precies had gezegd en op welke toon. Dat vond ik een onprettige gedachte.

In die twee jaar is mijn intrinsieke motivatie om mee te doen gegroeid. Ik wíl niet meer zoveel drinken. Ik wil weten wat ik zeg en wat ik doe. Dit is de eerste keer dat ik meedoe aan Dry January. Een hele bewuste keuze. En daarom gaat het nu ook goed. Na 30 januari zie ik wel weer verder. Ik vermoed niet dat ik een geheelonthouder word, maar ik wil zeker geen gewoontedrinker meer zijn.”

Tip van Karin

-Je moet het echt willen, anders houd je een alcoholpauze niet vol.

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat