Allerlaatste loodjes

De laatste loodjes kunnen wel eens het zwaarst wegen. Januari is bijna voorbij en die laatste dagen gaat ons ook wel lukken, toch? Onze IkPas-uitdaging is over 5 dagen ten einde. Zoals ik al eerder schreef ben ik zelf van plan om mijn alcoholvrije periode nog wat op te rekken. Met uitzondering van Valentijnsdag, dan wil ik toch echt wel champagne drinken, ga ik door tot eind april. Zoals ik mij nu voel, gaat dat zeker lukken.

En mocht ik niet meer weten waarom minder alcohol drinken een goed idee is, dan zoek ik een informatief (lees: eng) filmpje op YouTube op, wat weer eens goed uitlegt wat alcohol allemaal doet met je hersenen . En ik weet ook dat ik ergens in het komende jaar weer op mijn oude niveau ben en dat ik mijzelf dan weer tot de orde moet roepen. Door mijn ervaring met IkPas lukt dat ieder jaar beter. In de jaren dat ik meedoe met IkPas ben ik echt bewuster met alcohol omgegaan. Dat klinkt allemaal veel dramatischer dan het is. Lees mijn vorige blogs maar terug om te lezen hoe ik dat doe.

En jij? Wat heeft IkPas jou opgeleverd? Vond je het lastig om vol te houden of viel het wel mee? Wanneer je die vraag voor jezelf kunt beantwoorden, gaat je dat een hoop inzicht in je eigen gedrag opleveren. Wanneer de alcoholvrije maand voor jou niet een hele grote uitdaging was, dan was je misschien voor die tijd een gewoontedrinker? Dan hoop ik dat je inzicht gekregen hebt in jouw geautomatiseerde gedrag en weet je nu dat je makkelijk met minder alcohol toekan.

Had jij meer moeite dan je verwacht had om deze maand geen alcohol te drinken? Wat waren dan die moeilijke momenten en wat heb je daarvan geleerd? Misschien heb je wel geleerd dat je hulp nodig hebt om jezelf te leren minder alcohol te drinken. Dat is een waardevol inzicht! Ik stel voor dat je daarmee naar je huisarts gaat en overlegt welk programma in jouw omgeving geschikt is om je hierbij te helpen.

Voor mij is het de zesde keer dat ik heb meegedaan  met IkPas. Ieder jaar werd het iets gemakkelijker om vol te houden. Het eerste jaar telde ik de dagen af en dit jaar denk ik: oh, is het nu al eind januari? Wat mij dit jaar geholpen heeft is het schrijven deze blogs. Eén keer per week mocht ik mijn ervaringen met jullie delen en dat gaf mij de gelegenheid om mijn eigen beleving te onderzoeken en vervolgens voor jullie te beschrijven. Ik hoop dat je er iets aan gehad hebt. Je moet weten dat alle door mij beschreven voorbeelden en voorvallen echt zijn geweest. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren!

Ik wens je veel succes bij het afronden van deze alcoholvrije maand. Wellicht ‘zien’ wij elkaar hier volgend jaar weer. Tot dan!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat