Over het volhouden van nieuwe gewoonten

Inmiddels zijn we drie weken op weg in Dry Januari. Petje af dat jij het zo ver gebracht hebt. Super goed! Heb je al nagedacht over hoe je verder gaat na deze maand? Zet je in op langer droog blijven staan of ga je je alcoholgebruik aanpassen? En hoe zorg jij ervoor dat jouw nieuwe gewoonte niet voelt als een concessie, maar als jouw nieuwe normaal?

Super tip: vervang je foute gewoonte voor een juiste gewoonte. Loop je elke dag om 5 uur ’s middags te tandhakken naar een glaassie wijn? Laat het niet zover komen en zorg dat je om kwart voor vijf een flinke beker thee voor je neus hebt. Door de opwekkende stof in de thee kom jij helemaal bij en heb je minder behoefte aan een glas wijn. Voor mij werkt het!

Focus je op één aanpassing per keer en maak het specifiek. Dus niet je doelen in stoppen met roken, 5 kilo af te vallen en ook nog minder alcohol drinken in één keer willen bereiken. Zorg dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. In mijn geval: ik ga de alcoholvrije periode oprekken tot eind april (met uitzondering van Valentijnsdag ), daarna verwacht ik wel weer wat gezelligheid in de vorm van weekendjes weg en een korte vakantie.

Vanaf april t/m half juli matig ik mijn alcoholgebruik tot 2 glazen per dag in het weekend. En dan alleen als ik de wijn met aandacht kan drinken. Een beetje gedachteloos op de bank wijn slurpen is niet toegestaan! In de zomervakantie geef ik mijzelf meer ruimte voor bijzondere momenten met een mooi glas wijn. Daarna ga ik weer terug naar 2 glazen per week in het weekend. Dat hou ik vol totdat Sint-Nicolaas het land weer uit is en dan geef ik mijzelf meer ruimte tot en met de feestdagen. Op 1 januari 12 uur in de middag is het weer zover; dry januari gaat van start.

Wat ook helpt om je nieuwe gewoontes te bestendigen is om ze op te schrijven. Hang ze op de koelkast of zet het in je agenda zodat je elke dag aan het nieuwe normaal herinnerd wordt. En draag je blauwe IkPas-polsbandje!

Vergeet niet dat het veranderen van een ‘slechte’ gewoonte in een ‘goede’ gewoonte, een lange adem vergt. Als je je alcoholgebruik wilt aanpassen dan is dat niet een kwestie van 1 maandje geen alcohol drinken en daarna weer in je oude gedrag vervallen. Daar bereik je niets mee. Trek je plannen op de lange termijn en zorg dat je bewust voorsorteert zodat de kans zo groot mogelijk is dat jij je doel gaat bereiken.

Gerelateerd

Blog Natascha

Allerlaatste loodjes

De laatste loodjes kunnen wel eens het zwaarst wegen. Januari is bijna voorbij en die laatste dagen gaat ons ook wel lukken, toch? Onze IkPas-uitdaging is over 5 dagen ten…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat