De eerste week zit erop

De maand januari is begonnen en dus ga ik mij weer eens volledig nuchter door het leven duwen.

Niet dat ik nu zo vaak dronken ben, maar even een tijdje volledig alcoholvrij is voor niemand slecht.
Ik schrijf ‘weer eens’ omdat ik al eerder met Ikpas mee heb gedaan en deze nuchtere maand zelfs 4 maanden vol heb gehouden. Het was niet eens lastig, op een bepaald moment gaat het echt vanzelf. Ik miste de alcohol zeker niet, de smaak van het goddelijke drankje soms wel Maar daar zijn ook alternatieven voor te vinden, de alcoholvrije versies in dit geval. Niet altijd even lekker, maar zeker de moeite waard om eens te proberen.

Er waren tijden dat ik overigens niet zo makkelijk over stoppen met drinken dacht. Dat is wel lang geleden, maar je kunt toch wel merken in stressvolle tijden, dat dit nog altijd een valkuil kan zijn. Want iedereen weet wel hoe fijn het is om een drankje te nemen en je dan gelijk wat prettiger en losser te voelen. Dat roesje kan soms wonderen doen en dan verval je toch wel snel in die gewoonte. Even een wijntje of een gin-tonic om dat roesje op te wekken.

In mijn slechte tijd was het wel meer dan een roesje en liet ik mij dagelijks in met het genot uit de fles. Voor mij blijft het dan ook echt iets dat in mijn achterhoofd blijft kloppen: Let op wat je doet Mel! Houd controle over wat je doet Mel! Dat stemmetje, dat mantra, heb ik echt nodig.

Nu ga ik niet beweren dat ik een grove drinker ben, want dat is niet zo. Niet meer in ieder geval. Ik heb het nu volledig onder controle. Sterker nog: àls ik drink, dan is het niet meer dan 2 of 3 glazen, want meer kan ik gewoon niet meer hebben. Dan voel ik namelijk aan mijn lijf dat de alcohol het echt overneemt en dat gevoel wil ik niet meer, dus stop ik ook. Het is geen prettig gevoel en de dag erna is ook altijd zo vreselijk. Dat sla ik echt liever over.

Maar terug naar het heden. Om middernacht op oudjaarsavond heb ik de champagne laten staan (die heb ik vóór middernacht wel nog genuttigd natuurlijk ) en ben ik over gegaan op water. De nacht is er echt niet minder gezellig op geworden hoor, dus geen spijt tot nog toe.
Ook de dag erna heb ik prima doorstaan. Na een frisse nieuwjaarsduik, hadden we nog een kleine borrel thuis samen met mijn ouders, dus er werd wel wijn gedronken maar niet door mij.  Ik vind het op zulke momenten ook totaal geen probleem om water te drinken in plaats van wijn. Mensen maken vaak de opmerking: “Drink je ook wat, doe niet zo ongezellig!”
Maar ik begrijp niet wat alcohol met gezelligheid te maken heeft. Trust me: ik ben net zo gezellig zonder alcohol. Misschien voelen de meeste mensen zich wat meer ontspannen en gezellig als ze gedronken hebben, maar ik heb dat gevoel ook wel als ik niet drink. Sterker nog: als ik mij niet ontspannen en gezellig voel, moet ik zeker niet gaan drinken want dan word ik nog ongezelliger en minder ontspannen. Gek hoe alcohol toch op iedereen een eigen uitwerking heeft.

De rest van de week is ook in alle rust verlopen. Ik ben weer aan het werk gegaan en heb ’s avonds met de kinderen gegeten. Zonder ook maar één keer een glaasje te nemen. Er waren zeker wel momenten dat ik wel zin had in een gin-tonic, maar op die momenten zucht ik gewoon eens diep en neem een glas water. Dan ga even terug naar waar ik mee bezig ben en waarom ik dit doe and all is good!

De eerste week zit erop en nog geen zware obstakels gehad 😀 Hoppa!

Melanie in het kort

Mijn naam is Melanie, ik ben 44 jaar en een alleenstaande moeder van twee geweldige kinderen (een prachtige dochter van 19 jaar en een geweldige zoon van 13 jaar). Ik werk al bijna 25 jaar bij hetzelfde bedrijf en ik was nog lang niet van plan daar weg te gaan. Naast het werk en de kinderen, sport ik heel graag -onder andere hardlopen- lees ik elke dag wel een paar pagina’s en schrijf ik zo vaak ik kan. Ook ga ik graag naar een bioscoop, restaurant of een drankje doen met mijn vriendinnen. Maar ja, wie niet?

Ik weet dat ik al genoeg alcohol heb genuttigd in mijn leven. Maar laatst zat ik op de bank met een wijntje en zei mijn dochter: “Alweer mam? Gisteren heb je ook al een glas wijn gedronken…”

Blijkbaar had ik zelf niet door dat ik een wijntje drink om de scherpe kantjes eraf te halen. Want ik ontspan net wat beter met dat ene glaasje.

Hoog tijd om hier stil bij te staan, weer even met de beide benen op grond te komen en rust in mijzelf te vinden, zonder dat ene glaasje wijn in de avond.

Ik ben al eens eerder gestopt met het drinken van alcohol in de maand januari. Toen liet ik het niet bij die ene maand. Ik heb het vier maanden volgehouden. Daarna dronk ik nog maar heel sporadisch. Veel vaker nam ik gewoon een alcoholvrij drankje (net zo lekker!).

En nu start ik dus weer met een alcoholpauze. In de volle overtuiging dat ik dit helemaal ga rocken, dat ik weer met een helder hoofd stil kan staan bij drukke en gespannen tijden en er op een hele andere manier mee om ga dan ik de laatste tijd heb gedaan.

 

Gerelateerd

Blog Melanie

Even volhouden

Daar was hij dan. De wijnproeverij in mijn Dry January. Wie doet nu zoiets hè? Uiteraard had ik alles klaargezet voor de genodigden: lekker hapjes en water voor tussen de…
Lees meer
Blog Melanie

Blij ei

Ik ben soms toch ook een impulsieve doos hè! Toen ik begon aan IkPas en ik had afgesproken wekelijks een blog te schrijven over mijn bevindingen van deze uitdaging, dacht…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat