Hoe het begon

Ik drink niet meer, ook niet minder’, zo’n leuke grap van vroeger! Maar voor mij geldt dat ik al ruim drie maanden niet meer drink.

Voordat ik stopte was ik altijd wel heel principieel en gedisciplineerd, van zondag tot en met vrijdag dronk ik geen druppel alcohol. Maar zaterdagavond was het gedisciplineerde gedrag van mij erg ver te zoeken. Op zaterdagavond mocht ik alcohol drinken. Ook daar had ik voor mijzelf allemaal regels omheen bedacht, dus meestal hield ik mijzelf dan nog wel aan het opgelegde aantal (wat serieus ook best hoog lag, 8 glaasjes). Maar die alcohol in mij maakte mij vaak genoeg allesbehalve gedisciplineerd, dus kwam ik ook echt wel eens over dat aantal heen. Voor vakanties en feestdagen had ik trouwens dezelfde regels als op de zaterdagen! Lekker losgaan dus! Zeker wel negen op de tien keer had ik ergens spijt van. Het veel te laat naar bed gaan, het ruzie maken, de onaardige dingen zeggen, minder trek in mijn ontbijt hebben, waardeloze zondag overhouden, slechte voorbeeld voor mijn kinderen zijn, gewoon even een paar dingen die ik zo meteen al uit mijn mouw schud als ik erover nadenk! Serieus, kijk voor de grap op mijn kalender op de zondagen de eerste helft van 2020 en er staat niks! Dat zijn gewoon een soort ingecalculeerde halve katerdagen! Hoe erg!!

Dus besloot ik op 26 september 2020 dat het voorlopig even genoeg was voor mij. Om mijzelf te helpen maakte ik een soort schema. Het was belangrijk om zeker te weten welke dagen echt not done waren en welke dagen nog wel waren toegestaan. Zo waren onder andere de kerstdagen uitgezonderd en bestond de mogelijkheid gewoon een wijntje mee te drinken bij het kerstdiner.

Ook oudejaarsdag zou wel een dag zijn die je onmogelijk zonder drank zou kunnen doorbrengen. Die stond dus ook op het schema als een dag die gewoon was toegestaan. Ik ben allerlei groepen gaan volgen op Facebook. Allemaal mensen die in hetzelfde schuitje zitten, die wel serieus in de problemen zijn gekomen. Mensen die elkaar niet kennen, maar er voor elkaar zijn iedere dag en ieder moeilijk moment weer.

Toch waren er ook veel gemakkelijke momenten. Mijn verjaardag op een maandag, maandag is nooit een optie geweest om iets te nemen. Alleen als ik toevallig op een zaterdag jarig zou zijn geweest. Die ging ik dus gewoon alcoholvrij door zonder er zelfs maar over na te denken.

Ieder jaar heb ik trouwens goede voornemens gehad. Deze lagen voor mij altijd op het gebied van anders omgaan met alcohol. Wel vaker deed ik daarom mee met Ikpas of Dry January!

Eén van mijn goede voornemens een eerdere jaarwisseling was om na het eten te wandelen met Joost. Zo bleven we een beetje in beweging en kon je met elkaar praten over dingen die je bezighielden. Vanaf 26 september hebben we dus alleen maar gepraat over geen alcohol meer drinken logischerwijs 😉

Ikpas

Toen ik zag dat IkPas weer ging beginnen, heb ik ook geen moment getwijfeld. Hoe fijn om een stok achter de deur te hebben om je voornemen vol te houden! Natuurlijk moet je het in eerste instantie zelf doen, maar wat fijn dat we ons een beetje extra kunnen laten helpen door het idee dat je niet de enige bent, tips en trucs te delen en ervaringsverhalen te lezen. Bekijk het per periode en nu in ieder geval tot 31 januari weer!

De feestdagen

Tenslotte nog even over de afgelopen feestdagen. Ja, ik had gezegd dat ze uitgezonderd waren…Terwijl ik naar mijn geïnstalleerde app keek die mijn nuchtere dagen telt, 90, oké eigenlijk gewoon 13 zaterdagen dus, maar toch… realiseerde ik me, dat ga ik dat toch niet doorbreken met de kerst en met oudjaarsdag. Misschien dan in één keer weer terug bij af…Maar nee, makkelijk was dat niet. Want als er iets is dat geassocieerd wordt met lekkere wijntjes, champagne en koffie met, dan zijn het de feestdagen wel. Moeilijk, maar over je heen laten komen. En na deze nuchtere dagen heb ik er op dit moment wel vertrouwen in dat IkPas voor de maand januari wel gaat lukken!

Voor iedereen die meedoet, veel succes!!

Meer over Judith

Mijn naam is Judith en ik ben 41 jaar helaas. Zo voel ik me echt niet 😉 Ik woon in Delft en heb twee kinderen, Jeroen is veertien jaar en Thijs is twaalf jaar. Ik werk 24 uur per week bij de Regionale Belastingroep. Daar werk ik op de afdeling invordering en regel ik van alles op het gebied van betalingen en kwijtscheldingen van gemeentelijke en waterschapsbelastingen. Daar komt van alles bij kijken, zoals betalingsregelingen, schuldhulpverleningstrajecten, beslaglegging ed. Het leukste vind ik de klanten te spreken aan de telefoon. Ook al is het niet leuk belasting te betalen, heb ik altijd hele gezellige gesprekken met de mensen.

Oorspronkelijk ben ik opgeleid op de Haagse Hogeschool en deed ik HBO Maatschappelijk Werk. Ik ben zo geïnteresseerd in de sociale en welzijnswereld. Daarom heb ik altijd met mensen gewerkt, al is het maar via vrijwilligerswerk.

Naast de jaarlijkse NL Doet (waar ik met de kinderen altijd aan meedoe) werk ik ook vrijwillig bij de bibliotheek om voor te lezen voor anderstalige kinderen. Dit is bedoeld om ze wat meer eigen te maken met de Nederlandse taal.

Verder hou ik erg van winkelen (dat niet zo goed kan tijdens de Corona), lekker kletsen en koffiedrinken met vrienden en vriendinnen en stukken wandelen met dezelfde mensen. Daarnaast speel ik veel Candy Crush en Wordfeud. Ik lees ook best heel veel. Ik vind het leuk om een beetje te knutselen, tekenen, haken en schilderen met de kinderen.

Mijn relatie met alcohol is niet goed. Ik ben niet goed in alcohol drinken. Ik dronk niet vaak, want ik ben super principieel en heb aardig wat discipline af en toe, maar op mijn toegestane dag in de week (zaterdag) dronk ik behoorlijk wat en vaak genoeg om er spijt van te hebben. Het heeft nooit ‘iets’ beschadigd en het is niet van invloed op mijn leven, maar ik ben altijd bang dat het uit de hand kan lopen. Ik hoop te bereiken dat het aan het einde van de maand een nog vanzelfsprekender feit is om gewoon niet te drinken! Er zijn zoveel alternatieven en je krijgt er zoveel voor terug!

 

 

Gerelateerd

Blog Judith

Nieuwe hobby

Tweede week Is het makkelijker voor mij, omdat ik al ruim drie maanden alcoholvrij ben? Of is het makkelijker als je nog elke dag verbetering ziet van je huid, je…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat