Drinken is uit, sober zijn is in

Alweer de twintigste dag van januari. Dus drie weken als je iedere dag dronk, maar ook al drie weekenden als je dat alleen in het weekend deed. In alle gevallen goed bezig allemaal!!

Zou je het vroeger stoerder hebben gevonden te roken of te drinken, eerlijk gezegd voelt het nu veel stoerder om het niet te doen. Het lijkt zelfs best een beetje in de mode om niet te drinken. Kijk naar al die campagnes zoals IkPas en Dry January, maar ook naar het nieuw geïntroduceerde ‘dranquilo’ zijn! En behalve jij, je vrienden en vriendinnen, je familie en ik, zijn er ook voldoende bekende mensen die geen alcohol drinken, zoals Jim Carrey, Jennifer Lopez, Eminem, Ali B en Najib Amhali.

Maar niet makkelijk, want zeker, zoals Jacqueline van Lieshout aangeeft, we associëren het gebruik van alcohol bij van alles. Bij blijdschap, bij verdriet, bij feest, bij leven, bij dood…

In deze periode was ik helaas weer een keer aanwezig bij een crematie. Ik was van tevoren zelfs een beetje angstig dat ik uit een soort automatisme een witte wijn zou nemen na de dienst. Wat viel me dat enorm mee. Het was een mooie dienst, ze hadden lekkere hapjes erna en de jus d’orange smaakte me prima.

Over jus d’orange gesproken, hoeveel keuze aan alcoholvrije drankjes zijn er wel niet! De heerlijke verse jus d’orange, de lekkere frisse cola, het warme kopje thee, de ‘wat waren we eraan toe’ kopje koffie en de superzoete chocolademelk met slagroom, ze zijn allemaal alcoholvrij!!

Maar ondanks alle tips, trucs, alternatieven en voordelen, ik heb ook regelmatig trek in een glaasje witte wijn. Zo’n verlangen, trek, honger wordt ook wel craving genoemd. Wanneer je dat krijgt, ga iets anders doen, ga iets anders drinken, neem iets te snoepen of doe helemaal niets. Het is echt zo, komt de trek, realiseer je, het gaat weer weg!

Dan wil ik als laatste nog iets zeggen over het slapen zonder alcohol. Ze zeggen, je slaapt veel beter. Voor mij geldt dat zeker niet. Ik drink al niet meer vanaf 26 september, maar ik heb echt niet het idee dat ik beter ben gaan slapen.

Maar goed de zaterdagavonden duren niet meer tot drie uur en als ik in de nacht wakker lig, denk ik maar gewoon: maar ik dronk niet!

Gerelateerd

Blog Judith

Nieuwe hobby

Tweede week Is het makkelijker voor mij, omdat ik al ruim drie maanden alcoholvrij ben? Of is het makkelijker als je nog elke dag verbetering ziet van je huid, je…
Lees meer
Blog Judith

Hoe het begon

Ik drink niet meer, ook niet minder’, zo’n leuke grap van vroeger! Maar voor mij geldt dat ik al ruim drie maanden niet meer drink. Voordat ik stopte was ik…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat