Lekker pauzeren én lijnen

Ziezo, de eerste week IkPas zit erop! Van mijn laatste rode wijn-dag heb ik nog even flink genoten, en de volgende dag flinke spijt, want tot in de middag liep ik met een heel duf hoofd. Dat motiveerde me tegelijkertijd extra om te gaan passen. Het inslapen ging wat lastiger deze week. Maar als ik eenmaal sliep, sliep ik als een os, veel dieper dan met een wijntje op. Zoals ik vorige week schreef, heb ik na IkPas 2020 een half jaar helemaal niet gedronken. Daarna een stuk minder dan ik jarenlang gewend was: hooguit in het weekeinde en met de feestdagen wat glazen. Daarvan had ik de afgelopen week enorm veel profijt. Waar ik vorig jaar de eerste weken van IkPas gekweld werd door de meest wilde dromen, had ik dat nu niet. En het passen bleek veel gemakkelijker dan vorig jaar.

Dinsdagavond zette ik mijn pc aan om via het gemakkelijke programma Zoom – dat kan echt iedereen! – mee te doen aan de sessie van Petra Moes, lifecoach en trainer met programma’s om je alcoholpatroon te doorbreken. IkPas had dit georganiseerd en er komen nog wat van deze sessies waar je gratis aan mee kunt doen. Met bijna driehonderd mensen, onder wie vooral oudere vrouwen zoals ik, waren we een uur bezig met alcohol. Petra bracht het stoppen met alcohol als een spannend avontuur, dat je met nieuwsgierigheid aan kunt gaan. Zij zei dat het makkelijker is om ontspanning te vinden zonder drank, hoe gek dat voor ons wijnliefhebbers misschien ook klinkt. Toch heb ik zelf gemerkt dat het echt zo is. Ik merkte dat ik me na een ontspannen gevoel tijdens en vlak na het drinken van mijn wijntjes juist gespannener ging voelen, vooral ’s nachts. Na een tijdlang droog te hebben gestaan, voelde ik me veel rustiger, ontspannen en blijer. Nu doorpakken naar helemaal alcoholvrij, waarbij IkPas een mooi opstapje is.

Nadat Petra had voorgesteld om in kleine groepjes online te gaan praten over jouw relatie met alcohol, haakten maar liefst honderd mensen af. Velen vonden dat toch te moeilijk, te confronterend of wilden hun ervaringen niet met volslagen onbekenden delen. Zo gevoelig ligt praten over je alcoholgebruik toch kennelijk nog…..

Deze maand wil ik ook graag een paar kilo’s kwijtraken. Dat is me vorig jaar niet gelukt: ik had me ter afleiding op extra lekker koken gestort. En daar eet je nou eenmaal geen muizenhapjes van. Ook at ik veel pure chocola. Die afleiding had ik nu niet meer nodig, de chocola nog wel maar veel minder. Ik heb het afgelopen jaar geleerd hoe ik de extra tijd die ontstaat, doordat ik niet meer duf op de bak zit, aangenaam kan vullen. Nu tijdens de lockdown, wat lastiger dan in de zomer dat zeker, onderneem ik online het een en ander, zoals kijken naar een lezing over Gaudi’s Sagrada Famiglia. Ook erg leuk!

Het is me deze week gelukt om niet alleen van de wijn, maar ook van de suikervrije frisdranken af te blijven. Nu drink ik verschillende soorten thee en dat bevalt me goed. Iets meer dan een pond eraf is het resultaat. Het bevalt me prima om zowel niet te drinken als te lijnen: het maakt me minder gefocused op de drank en dat had ik totaal niet verwacht. Een meevallertje!

Ik ben blij met hoe het de afgelopen week is gegaan. Geen ‘cravings’ gehad en ik voel me prima. Trots ga ik door naar week 2! Succes allemaal.

Gerelateerd

Blog Francesca

Vooral doorgaan

IkPas 2021 zit er alweer op! Ik heb niet smachtend naar de eindstreep uitgekeken en bedacht wat voor alcoholisch drankje ik als eerste zou nemen, want ik heb besloten door…
Lees meer
Blog Francesca

Nieuwe hobby’s

De afgelopen week ging het prima, niet ‘gezondigd’. Beweging was vorige week het motto en daar ben ik deze week mee doorgegaan. Zelfs een persoonlijk record gevestigd met 20.000 stappen…
Lees meer
Blog Francesca

Aan de wandel

We zijn al op de helft van deze IkPas-periode! Wat gaat het eigenlijk snel… Maandag had ik een kleine dip qua het missen van mijn rode wijntje, maar ik heb…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat