Nieuwe hobby’s

De afgelopen week ging het prima, niet ‘gezondigd’. Beweging was vorige week het motto en daar ben ik deze week mee doorgegaan. Zelfs een persoonlijk record gevestigd met 20.000 stappen op één dag, dat was zo’n 15 kilometer lopen. Donderdag waaide het vrij hard en het regende ook heel even, maar daar was mijn wind- en waterdichte wandeljas goed voor. Ik heb zelfs genoten van het tekeergaan van de elementen, terwijl ik vroeger bij dat soort weer altijd binnenbleef. Het blijkt best te doen te zijn om in de regen te lopen, in ieder geval is het fijn om van de bank af te komen en te genieten van het voldane gevoel na afloop en van de extra bonbon. Ik ben ook doorgegaan met mijn alcoholvrije witbiertje rond vijf uur. Ik zie er inmiddels net zo net zo naar uit als naar het glas rode wijn van voor IkPas. Zondag hadden we een etentje bij familie. Er werd gelukkig geen wijn gedronken en ik had zelf mijn biertje meegenomen. Dat gaf toch een feestelijk gevoel. Waarbij ik me wel realiseer, dat ik dat feestelijke gevoel toch aan alcohol blijf koppelen: daar wil ik verder mee aan de slag.

Dinsdagavond zoomde ik in op de speciale IkPas-bijeenkomst van Petra Moes. Deze was inspirerend, bood veel herkenning en tips. De belangrijkste tip vond ik het onderzoek naar de behoefte achter de drank. Petra legde uit dat je je op zo’n moment van craving af kunt vragen waar je werkelijke behoefte op dat moment ligt. Heb je eigenlijk honger? Heb je (gewoon) dorst? Ben je moe? Ben je wellicht boos, bang, blij of bedroefd? Haar advies is om dan eerst die werkelijke behoefte aan te pakken. Vaak zul je daarna geen zin meer hebben in een glas alcohol. Ook raadde Petra aan om te zoeken naar andere beloningen voor jezelf dan een glas wijn. Je kunt daarvoor actief op zoek gaan naar andere dingen waar je echt blij van wordt. Ik heb dat afgelopen week gedaan en heb iets ontdekt: iets kleins knutselen van papier uit de Flow. Sowieso vind ik het erg leuk om iets met mijn handen te maken.

Woensdag heb ik een lekkere appeltaart gebakken voor mijn jarige broer, die op bezoek kwam.  Dat gaf me veel voldoening: ik heb genoten van de kaneelgeur en de goed gelukte krokante korst. Dit was de enige dag waarop ik echt trek had in een wijntje. Vergeten te onderzoeken wat mijn werkelijke behoefte was (rust) en een groot glas alcoholvrije merlot gedronken. Ik kreeg er gelukkig geen trek van in ‘the real thing’ en was de volgende morgen blij dat ik fris en fruitig wakker werd. Toch wil ik van alcohovrije wijn geen gewoonte gaan maken, omdat je hoofd toch in de wijnmodus blijft staan. Nu op naar week 4! Ik zie de week rooskleurig tegemoet en ga verder met het me bewust worden van mijn werkelijke behoeften. Ben benieuwd! Succes allemaal.

Gerelateerd

Blog Francesca

Vooral doorgaan

IkPas 2021 zit er alweer op! Ik heb niet smachtend naar de eindstreep uitgekeken en bedacht wat voor alcoholisch drankje ik als eerste zou nemen, want ik heb besloten door…
Lees meer
Blog Francesca

Aan de wandel

We zijn al op de helft van deze IkPas-periode! Wat gaat het eigenlijk snel… Maandag had ik een kleine dip qua het missen van mijn rode wijntje, maar ik heb…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat