Zo zorg je goed voor je lever

Wist je dat 1 op de 3 mensen te maken heeft met leververvetting? En wist je ook dat een kwartiertje extra bewegen per dag mogelijk al kan helpen bij het voorkomen van deze aandoening? Je leest er meer over in dit artikel.

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 mensen kampt met leververvetting. De oorzaken: te veel alcohol, te ongezond eten en te weinig beweging. Mensen met overgewicht en obesitas hebben de grootste kans op leververvetting. En dat kan weer leiden tot leverontsteking en vervolgens tot levercirrose en leverkanker. Bron: ad.nl.

Fatty liver

Leververvetting, ook wel fatty liver genoemd, komt dus best vaak voor. En geschat wordt dat bij 10 procent van de mensen met leververvetting ook daadwerkelijk lichte leverschade is ontstaan, ook al merken mensen daar niet veel van.

Een verschil van 16 minuten

Dan nu het goede nieuws. Uit eerdergenoemd onderzoek kwam naar voren dat mensen zonder leververvetting dagelijks iets meer bewegen dan mensen met leververvetting: 252 minuten per dag (mensen zonder leververvetting) tegenover gemiddeld 236 minuten per dag (mensen met leververvetting). Een verschil van slechts 16 minuten per dag. Een kwartiertje per dag extra bewegen kan dus een groot verschil maken.

Van licht tot intensief bewegen

Misschien wel het beste nieuws is dat de mate van bewegen niet uitmaakt. Dus of je nu een ontspannen blokje omgaat of jezelf in het zweet werkt tijdens de bootcamp-les, alle beweging is goed. Begin vandaag nog met jouw extra 15 actieve minuten. Je lever is je dankbaar! Bron: amazingerasmusmc.nl.

Tip: Download hier de ‘Ommetje-app

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat