Zin in een glas? Zo weersta je de verleiding!

Je hebt met jezelf afgesproken dat je een periode niet drinkt. Super! Maar wat doe je als je gedachten regelmatig uit gaan naar je favoriete alcoholische drankje? Hoe ga je om met dat verlangen naar? Lees hier hoe jij jouw cravings de kop indrukt.

Misschien heb je voordat je aan deze pauze begon, een aantal maatregelen getroffen. Je hebt je drankvoorraad ergens verstopt waar het lastig pakken is. Je gaf de flessen die je nog had liggen aan een goede vriend. Je hebt alles opgedronken voordat je pauze begon. Aan je koelkast hangt een lijst met voordelen om je te herinneren aan wat een alcoholpauze je oplevert. Je hebt een spaardoel vastgesteld. Afijn, zo zijn er heel wat manieren om de pauzeperiode voor jezelf wat gemakkelijker te maken.

Maar wat je niet (helemaal) onder controle hebt, zijn je gedachten. Die nemen nog wel eens een loopje met je. Voordat je het weet dagdroom je over een koel glas witte wijn of zou je zweren het schuim van je favoriete biertje te proeven. Die gedachten kunnen uitmonden in een verlangen. Ook wel een ‘craving’ of ‘trek’ genoemd. Die zucht naar, in dit geval, alcohol kan behoorlijk dwingend en irritant zijn. Hier lees je enkele tips over dealen met dat verlangen.

Tips

-Merk je dat je zin krijgt in alcohol? Stop dit gevoel niet weg. Erken dat het er is. Een manier van omgaan met trek of een verlangen is uitzitten. Er niet voor weglopen, maar heel bewust ervaren hoe dat verlangen voelt. Het gaat namelijk vanzelf weer weg. Vroeg of laat. Een manier om die trek uit te zitten, is je concentreren op je ademhaling. Gewoon je ogen sluiten en rustig in- en uitademen.

-Ben jij meer gebaat bij actie dan bij stilzitten? Zoek dan afleiding. Maakt niet uit wat. Verschoon alle bedden in huis. Ga hardlopen. Was je auto. Lees een boek. Zing heel hard mee met de radio. Schoffel de tuin. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar iets anders doet.

-Bel je moeder, vriend, broer, nicht, zus, tennismaatje, schaakbuddy of hang over de heg om met je buur te praten. Praat met iemand die je vertrouwt, waar je je op je gemak bij voelt en bij wie je jezelf durft te zijn. Maar práát met iemand.

-Probeer anders naar trek te kijken. Trek is niet de baas over jou. Het is andersom. Jij bent de baas over die trek. Jij bent sterker dan dat verlangen, want trek gaat voorbij of je nu wel of geen alcohol drinkt.

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat