Woensdag Weetjes: dit wist je nog niet

Na vandaag weet jij meer over alcohol en studeren, of een slaapmutsje nemen nu wel of geen goed idee is, hoelang alcohol in je urine blijft zitten en waarom je na een drinkavondje zo’n vieze smaak in je mond hebt de volgende dag.

Alcohol heeft effect op je geheugen en je kritisch denkvermogen.

Stel, je moet voor je werk een certificaat behalen of een belangrijke module volgen, dan mag het geen nieuws heten als we je vertellen dat je de avond van tevoren maar beter niet te diep in het glaasje moet kijken. De dag na een avond stevig drinken functioneert het geheugen namelijk slechter dan normaal. Met name het lange termijn geheugen functioneert slechter met een kater.

Goed, dat ene avondje doorzakken kom je gelukkig wel te boven. Erger zijn de effecten wanneer je dagelijks te veel drinkt. Bij het drinken van gemiddeld drie glazen drank per dag (of 25 glazen of meer per week) kan op den duur schade aan de hersenen ontstaan. Functies zoals kritisch en analytisch denken en de flexibiliteit nemen dan af. Jarenlang te veel drinken kan een geleidelijke verschrompeling van de hersenen veroorzaken (bij alcoholisten is er sprake van een krimp van 10 – 15%).

Door het drinken van alcohol slaap je niet beter.

Het welbekende slaapmutsje is een eigen leven gaan leiden. Veel mensen denken dat ze door het drinken van een borrel vlak voor het slapengaan een betere nachtrust hebben. Dat is dus niet zo. Alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je gemakkelijker in slaap valt maar de kwaliteit van de slaap is juist minder. Alcohol heeft invloed op de remslaap. Daardoor worden dromen gestoord en word je minder uitgerust wakker. Wil je meer lezen over de mythe rondom het slaapmutsje? Lees dan dit artikel.

Alcohol blijft ongeveer 12 uur in de urine zitten.

In een serie of film wordt mensen wel eens gevraagd een urinetest doen. Om te kijken of deze sporen van verboden middelen bevat. Tot 12 uur na het drinken van alcohol zijn er nog alcoholsporen terug te vinden in de urine. Maar bij een urineonderzoek dat plaatsvindt in het laboratorium kunnen onderzoekers nog sporen van alcohol vinden tot drie dagen na het laatst gedronken drankje. In een laboratorium kijken ze namelijk naar een andere stof: ethylglucuronide (EtG). De lever maakt deze stof van alcohol. En deze stof is langer te vinden in urine. Bron: alcoholinfo.nl.

Alcohol is een vochtafdrijver en daar ga je van uit je mond stinken.

Van alcohol drinken, krijg je een droge mond. Dat komt omdat alcohol vochtafdrijvend is. Met andere woorden: je droogt uit wanneer je alcohol drinkt. Wanneer je mond geen speeksel aanmaakt, omdat je minder vocht in je lichaam hebt, heeft dit invloed op de bacteriële huishouding in de mond. Speeksel zorgt ervoor dat de mond schoon blijft. Met minder speeksel zitten er meer bacteriën in de mond, en dat gaat stinken. Bron: jellinek.nl.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat