Woensdag Weetjes: dit wist je nog niet

Je weet dat het woensdag is als je wordt getrakteerd op nieuwe Woensdag Weetjes. Na het lezen van dit artikel kun jij meepraten over vitminetekort, ondervoeding en darmproblematiek.

Overmatig alcohol drinken kan leiden tot een vitaminetekort.

Overmatig drinken kan leiden tot een vitaminetekort. Ten eerste: bij de afbraak van alcohol worden meer vitaminen ‘verbruikt’. Ten tweede: veel drinken kan slechte eetgewoonten in de hand werken. Je bent sneller geneigd om te kiezen voor gemakkelijk en ongezond eten. En als laatste: een stevige drinker kan last hebben van een ontstoken maag-darmslijmvlies, waardoor de opname van vitamines en mineralen verstoord raakt.

Vitaminetekort overmatige drinkers

-Bij mensen die veel drinken is een verminderde opname van Vitamine B1, vitamine A, D, E, en K.

-Daarnaast is er een verhoogde uitscheiding van B1 in de urine. Ook kan een tekort aan magnesium, ijzer en foliumzuur ontstaan. Bron: alcoholinfo.nl.

Je kunt als drinker ondervoed zijn en toch aankomen.

Dat klinkt niet alleen tegenstrijdig, dat is het ook. Alcoholische drankjes leveren energie. Maar er zitten geen vitaminen in. Zware drinkers die hun voeding verwaarlozen lopen daardoor het risico dat ze ondervoed raken. Wanneer diegene daarnaast zijn eetgewoonten verwaarloost en dus veel ongezond voedsel eet, kan een zware drinker toch aankomen, terwijl hij in feite ondervoed is. Bron: alcoholhulp.be.

Alcohol kan obstipatie in de hand werken.

Voordat je aan deze pauze begon, dronk je wel eens drankje of wat. En misschien herken je het volgende dan wel: je hebt de eerste drankjes achter de kiezen en je voelt je blaas vollopen. Tijd voor een pitstop. Eenmaal een keer naar het toilet geweest, lijkt het wel alsof je om de twee slokken moet. Dat zit zo: alcoholhoudende dranken remmen een hormoon af dat de urineproductie tegengaat. Hierdoor wordt meer urine geproduceerd en moet je vaak naar het toilet. Je verliest veel vocht en zal in extreme situaties het risico lopen uit te drogen. Deze overproductie aan urine met als gevolg uitdroging, vergroot de kans op obstipatie (harde ontlasting door vochttekort). En zo komt het dus dat je last kunt hebben van een pijnlijke ontlasting dankzij je alcoholgebruik.

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat