Woensdag Weetjes: dit wist je nog niet

Het is woensdag en dan weet je het wel: hoogste tijd voor weetjes waar jij nog niet van op de hoogte bent. In deze editie lees je alles over alcoholvergiftiging, de kater en de black-out.

Een kater is ook een vorm van alcoholvergiftiging.

Als je aan alcoholvergiftiging denkt, denk je misschien aan bewusteloosheid of zoiets heftigs als een coma. Maar wist je dat een kater ook al een vorm van alcoholvergiftiging is? Misselijk, hoofdpijn, nadorst, zweten: allemaal symptomen van een ouderwetse kater. Een signaal van je lichaam dat je het te bont hebt gemaakt. Door het nemen van veel rust en het drinken van water kun je de kater verslaan. Een echte alcoholvergiftiging daarentegen is niet zomaar iets. Het kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Symptomen die op een alcoholvergiftiging kunnen duiden zijn:

-Verwardheid of desoriëntatie

-Gebrek aan coördinatie en/of onvermogen om te lopen

-Verminderde respons of apathie

-Koude, klamme huid

-Blauwachtige huid, vooral rond de lippen of onder de vingernagels

-Onregelmatige hartslag en/of trage hartslag

-Urine-incontinentie en/of ontlastingsincontinentie (niet in staat de darm of blaas te beheersen)

De kater van wijn, moet je niet onderschatten.

Je denkt, och dat ene wijntje gaat er ook nog wel in. Het is toch geen whisky wat je drinkt? Klopt. Maar wist je dat twee flessen wijn gelijk staan aan zo’n tien shotjes? Dat levert de volgende dag een fikse hoofdpijn en een onrustige maag op.

Een black-out brengt je hersenen onherstelbare schade toe.

Naast de vervelende ervaring van niet meer weten wát je precies gezegd of gedaan hebt, is een black-out een vergiftigingsverschijnsel en een fikse waarschuwing van je lijf om in het vervolg minder te drinken. Iedere black-out deelt een zware klap uit aan je hersenen. De schade die je hersenen hierdoor oplopen, kan bij regelmatige black-outs zorgen voor blijvende geheugenproblemen. Regelmatige gaten in het geheugen zijn daarmee een dringende oproep van je hersenen aan jou om je drinkgewoontes onder de loep te nemen. Zeker wanneer je weet dat schade die de hersenen eenmaal hebben opgelopen, onomkeerbaar is.

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Kijktip: Van de Wereld

BNNVARA komt met een nieuwe docuserie: Van de Wereld. Hierin worden jongeren geportretteerd die overleden zijn door drank of drugs. Het nieuwe programma lijkt een spin-off van Break Free (Break…
Lees meer
Achtergrond

Blogger aan het woord

Toen ik de laatste blog van Dick las, raakte ik daardoor geïnspireerd. Want wat een goede vraag is dat: Waarom is het drinken van alcohol (tegenwoordig wijn, vroeger bier) zo’n…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat