Wegduiken in een goed verhaal

Naast IkPas-maand is januari ook lockdown-maand. Een maand waarin we meer thuiszitten dan ooit. Dat is even schakelen, maar brengt ook voordelen met zich mee. Deze periode is bij uitstek geschikt om ’s avonds languit op de bank of in bed in een mooi verhaal te duiken. De uren vliegen voorbij, terwijl je de meest uiteenlopende levens leidt. In je hoofd dan. Ben je nog op zoek naar een verhaal dat je niet meer loslaat? De vijf boeken hieronder komen allemaal in januari uit. Dat wordt doorlezen, want deze wil je stuk voor stuk verslinden!

Nog een interessant weetje: lezen is een goed middel tegen stress. Dus heb je ’s avonds een moeilijk moment? Ga dan in plaats van met een wijntje of biertje, met een mooi boek op de bank zitten. Terwijl je opgaat in het verhaal, vergeet je even alles om je heen. Hierdoor ontspan je mentaal én fysiek. De Universiteit van Sussex kwam in 2009 al tot deze conclusie: zes minuten lezen per dag verlaagt je stresslevel met 68 procent!

Els Visser – Geen zee te hoog

Van schipbreukeling naar professioneel triatleet met een academische graad in de geneeskunde. Dat is het ongelofelijke verhaal van Els Visser. Tijdens een rondreis door Indonesië leidt haar schip schipbreuk. Els belandt in het water en moet meer dan acht uur lang zwemmen tot ze land bereikt. De mentale en fysieke kracht die tijdens haar overleven loskomen, smaken naar meer en Els besluit professioneel triatleet te worden. Haar verhaal laat zien wat je kan bereiken, door te vertrouwen op jezelf en op je eigen kunnen.

Thomas Olde Heuvelt – Orakel

Na HEX en Echo komt Thomas Olde Heuvelt met een nieuwe, ijzingwekkende spookroman.

Op een winterochtend zien Luca Wolf en Emma Reich een achttiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat er op het achtersteven. Emma betreedt het schip en keert niet meer terug. Luca blijft verbijsterd achter. Dan verdwijnen er mensen, worden Luca en zijn moeder vastgehouden en staan de geheime diensten voor een raadsel. Terwijl het mysterie van de Orakel zich langzaam ontrafelt, lijkt het schip een voorbode van veel groter onheil. Dit boek ’s avonds lezen, is op eigen risico.

Dean Nicholson – Nala’s wereld

De dertigjarige Schot Dean Nicholson maakt een fietstocht rond de wereld, vastbesloten om zoveel mogelijk te leren over onze aarde. Na drie maanden fietsen, vindt hij op een verlaten bergpad tussen Montenegro en Bosnië een uitgehongerde kitten. Hij doopt haar Nala en heeft er vanaf die dag een vaste reisgezel bij. Nala’s wereld vertelt het hartverwarmende verhaal van Dean en Nala’s buitengewone vriendschap en het bijzondere avontuur van hun fietstocht rond de wereld.

Aline van Wijnen – Het geheime kistje van Elle

Janna maakt een moeilijke tijd door. Haar man heeft haar verlaten en dan overlijdt ook nog haar oma, Elle. Wanneer ze haar moeder helpt met het uitruimen van oma’s huisje, vindt Janna op zolder een oud kistje. De inhoud stelt haar voor een raadsel: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal en een ring. Wat hebben deze spullen te maken met haar oma? Janna’s zoektocht neemt je mee naar het verleden van Elle. Als Joods meisje in Wit-Rusland in 1941 ziet zij hoe haar hele familie wordt vermoord. Ze vlucht en belandt uiteindelijk in Nederland. Over haar afkomst en verleden zwijgt ze als het graf.

Jackie van Laren – Lentegroen

Dit feelgood verhaal met een flinke dot romantiek draait om boswachter Sylvie. Nadat haar vriend haar heeft bedrogen, is Sylvie toe aan een nieuwe start. Wanneer ze de kans krijgt boswachter te worden in een prachtig gebied op de Utrechtse Heuvelrug, aarzelt ze dan ook geen moment. Ze pakt haar spullen en verhuist met haar dochter naar het boshuisje in haar nieuwe werkomgeving. Het leven lacht Sylvie weer toe. Enige struikelblok lijkt Freek, de nukkige eigenaar van het aangrenzende landgoed. Sylvie moet hem zien over te halen zijn landgoed open te stellen voor recreanten, maar daar zit Freek niet op te wachten. Komt het nog goed tussen Freek en Sylvie?

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat