Weetjes die je wilt weten

Weet jij wat ‘slimmen’ is? En op welke leeftijd je het beste kunt stoppen met het drinken van alcohol om het risico op dementie te verkleinen? Of wat je kunt doen om de afbraak van alcohol in je bloed te versnellen? Deze weetjes en meer lees je hier terug.

Wat is slimmen?

Een in alcohol gedrenkte tampon vaginaal of anaal inbrengen om zo sneller dronken te zijn: het is een trend die nu en dan de kop opsteekt op sociale media. Hoe gevaarlijk is ‘slimmen’? En wat zijn de mogelijke gevolgen?

Lees verder op gezondheid.be/slimmen

Op welke leeftijd je het beste kunt stoppen met het drinken van alcohol om het risico op dementie te verkleinen?

Hoe ouder je wordt, hoe gevoeliger je bent voor de effecten van alcohol. Sterker zelfs, het drinken ervan kan bestaande gezondheidsproblemen verergeren. Neuroloog Richard Restak, professor aan het George Washington University Medical Center, raadt dan ook aan om vanaf een bepaalde leeftijd volledig te stoppen met het drinken van alcohol.

Lees verder gezondheid.be/dementie

Wat kun je doen om de afbraak van alcohol te versnellen?

Er zijn geen werkende manieren om de afbraak van alcohol te versnellen en dus sneller nuchter te worden. Of je nu koffie drinkt, een koude douche neemt, veel beweegt of de frisse lucht opzoekt, speelt geen enkele rol. Misschien zal je je even meer nuchter voelen, maar er verandert niets aan het alcoholgehalte in je bloed. Bepaalde ontnuchteringsmiddeltjes, die o.a. via internet aangeboden worden, zijn nep en kosten enkel geld.

Lees verder gezondheid.be/afbraak-alcohol

10 schadelijke gevolgen van alcohol

Dat veel alcohol ongezond is, weten we allemaal. Maar waarom dan precies? Wat doet overmatig alcoholgebruik met ons lichaam? Denk aan leverschade, bloedarmoede, jicht en bijvoorbeeld infecties.

Lees verder gezondheid.be/schadelijke-gevolgen

Wat weet jij over alcohol? Doe de test.

Doe hier de test: wat weet jij over alcohol?

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat