Weekend weetjes: oh, echt waar?

Hoera, bijna weekend! Even ontspannen, tijd voor je gezin, ruimte om je sociale contacten aan te halen of gewoon lekker niks. Om alvast in die relaxmodus te komen, lees je vandaag een greep uit nieuws en weetjes rondom het thema alcohol.

Jouw oogkleur bepaalt hoe goed of hoe slecht je tegen alcohol kunt.

Als we het onderzoek moeten geloven dat Georgia State University in Amerika deed, dan blijken mensen met bruine ogen slechter tegen alcohol te kunnen dan mensen met lichte ogen. Dat zit zo: Mensen met donkere ogen hebben meer melanine. Dat is de reden dat ze donkere ogen hebben en dat hun huid door de bank genomen eerder bruin kleurt door de zon. Daarnaast zorgt melanine er dus voor dat mensen met bruine ogen gevoeliger zijn voor alcohol.

Goed nieuws voor team blauw zou je denken, maar: uit onderzoek is ook gebleken dat mensen met lichte ogen ook gevoeliger zijn voor alcoholisme. ‘Ieder voordeel heb z’n nadeel’, zoals een bekend oud-voetballer geregeld zei.

De suikertaks. Goed idee of toch niet?

Vanaf 1 januari gaat de suikertaks op frisdranken, sappen en alcoholvrij en -arm bier fors waarschijnlijk omhoog: van 8 cent naar 20 cent per liter. Dit om mensen te stimuleren te kiezen voor gezondere opties, zoals water. Goed plan zou je denken. Toch zitten aan goede plannen ook weleens haken en ogen. Want deze suikertaks geldt ook voor vruchtensappen zonder toegevoegde suiker. Je betaalt dan meer voor de natuurlijke vruchtsuikers. Ook alcoholvrij en -arm bier wordt dus duurder -want ja, deze suikertaks wordt één op één doorberekend aan de consument-. Dit zou de keuze om bewust te kiezen voor alcoholvrij- -arm bier kunnen beïnvloeden.

Je craving de baas zijn. Zo werkt het.

Gewoon sterk zijn, lukt (lang) niet altijd wanneer je wordt overvallen door een grote drang naar een sigaret, zak chips of glas alcohol. Je verstand (prefrontale cortex) legt het namelijk af tegen het reptielenbrein (maakt niet uit dat het slecht is, ik wil het nu!). Wat je hiertegen kunt doen? Zorgt dat je je prefrontale cortex -je verstand dus- aan het werk zet. Stel jezelf vaker vragen als: ‘Zit ik mezelf nu niet enorm voor de gek te houden?’ Of: ‘Wat wil ik het liefst?’ (antwoord: ik wil nu een glas alcohol, maar ik wil nog liever een gezond lijf…). Als je beter begrijpt hoe het werkt daarboven in je koppie, dan is zo’n craving misschien gemakkelijker te negeren.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat