Ouderen gevoelig voor verslaving

61 procent van de verslaafde ouderen heeft een alcoholverslaving. Alcohol is daarmee de meest voorkomende verslaving bij ouderen. Met name bij mensen van boven de 55 komt een verslaving vaker voor.

Wanneer je dan verslaafd bent? Als je de controle verliest over je gedrag of het gebruik van iets. Je bent ook verslaafd als je continu met datgene bezig bent, terwijl je weet dat het slecht is voor je. Bron: changesggz.nl.

Alcohol, roken, drugs en gokken

Bovengenoemde vier verslavingen zijn de meest voorkomende verslavingen bij ouderen. Waarom ouderen gevoeliger zijn voor een verslaving heeft te maken met biologische (genetische aanleg voor verslaving), psychologische (stress, trauma of depressie bijvoorbeeld) en omgevingsfactoren (sociale druk, culturele normen of de beschikbaarheid van verslavende middelen bijvoorbeeld).

Alcohol verdooft

Alcohol wordt vaak ingezet als verdover. Alles om dat verdriet, die stress of de angst niet te hoeven voelen. Het lijkt alsof alcohol je problemen wegneemt. Maar op lange termijn versterkt alcohol juist negatieve gevoelens zoals (nog meer) angst en neerslachtigheid. Hoe vaker je drinkt en hoe groter de hoeveelheden, hoe intenser die negatieve gevoelens. Zoek een andere uitlaatklep voor je gevoelens. Praat met iemand in je omgeving, raadpleeg je huisarts, ga sporten, maak mooie plannen en geniet van de kleine momenten waarop je je wel fijn voelt.

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat