Wat ruik je lekker…uit je mond!

Dat een alcoholpauze vele voordelen met zich meebrengt heb je vast al door. Beter slapen, een uitgeruste lever, een paar kilootjes minder, een betere weerstand en vergeet ook dat trotse gevoel niet dat je krijgt van deze ik-heb-geen-drank-nodig-om-het-leuk-te-hebben-periode. Maar wist je dat de pauzeperiode ook een positief effect heeft op de geur van je adem?

Iemand die een stevig avondje is doorgezakt en de volgende ochtend opstaat, hoeft geen dokter te zijn om te constateren dat hij beter voorlopig zijn mond dicht kan houden. Ooit gehoord van dat ‘nestje dooie vogels in je mond’? Een kater zorgt voor dit resultaat. Hoe dat zit lees je hier.

Vochttekort en bacteriën

Ten eerste krijg je een droge mond van alcohol. Dit komt omdat alcohol vochtafdrijvend is. Met andere woorden: je droogt uit wanneer je alcohol drinkt. Wanneer je mond geen speeksel aanmaakt omdat je minder vocht in je lichaam hebt, heeft dit invloed op de bacteriële huishouding in de mond. Speeksel zorgt ervoor dat de mond schoon blijft. Met minder speeksel zitten er meer bacteriën in de mond en dat gaat stinken. Verder wordt opgenomen alcohol door het bloed vervoerd en passeert het hierbij verschillende organen waaronder de longen. Bij de longblaasjes kunnen alcoholmoleculen weer in de luchtwegen terecht komen en uitgeademd worden. Dit geeft dan een onaangename geur (bron: jellinek).

Fris wordt nog frisser

Tijdens je pauzeperiode zul je merken dat je minder tot geen last hebt van een slechte adem. Mocht je je hierover toch nog wel eens zorgen maken, probeer dan de volgende huis-tuin-en-keukentips:

  1. Heerlijk, helder, water

Een inkopper wellicht, maar water mag niet ontbreken op deze lijst van alternatieven. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt 7 à 8 glazen water per dag en vergeet daarbij vooral niet om ’s avonds voor het slapen een glas water leeg te drinken om te voorkomen dat je ’s morgens met een vieze smaak in je mond wakker wordt. Kijk voor waterrecepten eens op www.brabantwater.nl/waterrecepten.

  1. Baking soda op je tandenbostel

Baking soda heeft de prettige eigenschap dat de zuurgraad in je mond ten positieve verandert. Hierdoor krijgen bepaalde bacteriën geen kans om eiwitten om te zetten in zwavelhoudende verbindingen. Doe een beetje baking soda op je tandenborstel en poets hiermee je tanden of los een theelepel baking soda op in een glas lauwwarm water om het als mondspoeling te gebruiken.

  1. Iemand een stukje peterselie?

Peterselie bevat chlorofyl: een milde antiseptische stof die bacteriën die de zwavelhoudende gassen in de mond produceren, bestrijdt. Bovendien helpt het kauwen op peterselie ook tegen indigestie en maagproblemen. Dubbele winst dus!

  1. Zonnebloempitten, kruidnagel of venkelzaadjes

Kauwen op één van bovengenoemde zou je adem een frisse boost geven. Uit grootmoeders tijd, dus het proberen waard.

  1. Gewoon een kopje groene of zwarte thee

Groene en zwarte thee bevatten polyfenolen. Deze polyfenolen bestrijden de bacteriën die een slechte geur in de mond veroorzaken. Begin de dag goed en drink een lekker kopje groene of zwarte thee.

Heb jij nog frisse tips?

Laat het ons weten in een reactie!

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat