Warm hè? Zo houd je het koel tussen de lakens!

De temperaturen stegen snel en flink deze week. Tropisch weer is voor de één een zegen en voor de ander een vloek. Want slapen in de hitte kan wel eens lastig zijn. Daarom komen wij met tips. Zo houd jij het koel tussen de lakens.

Draaien, woelen en extra zweten: warme nachten staan voor sommigen ook wel gelijk aan ‘plafonddienst’. Zo duren de nachten wel lang. Hoe het komt dat je tijdens warme nachten moeilijker in slaap valt en doorslaapt, ligt aan je lichaamstemperatuur. Deze zou in de avond moeten dalen, want daar wordt je lichaam slaperig van. Maar bij hitte doet het dat niet voldoende. Je lichaam kan bij hoge temperaturen in de avond de warmte niet kwijt, waardoor je dus niet slaperig wordt. Maar dit leed kan worden verzacht met de volgende tips.

Katoenen lakens

Hoe fijn satijn of zijde ook voelt, het is niet luchtdoorlatend. Katoen wel.

Neem een lauwwarme douche voor het slapengaan

Hierdoor zetten je bloedvaten uit en raak je de warmte sneller kwijt.

Lakens in de koelkast

Jazeker. Stop je (katoenen!) lakens in een plastic zak en leg ze vervolgens in de koelkast of diepvries.

Eet gezond en beweeg

Inkopper misschien, maar van lichaamsbeweging raakt je lichaam op een natuurlijke manier vermoeid, waardoor je lekkerder in slaap valt. En vermijd zware of vette maaltijden.

Koudwaterkruik

Normaal gesproken vul je die kruik met heet water, maar nu dus niet. Vul de kruik met koud water en leg deze in de koelkast/diepvries.

Geen alcohol

Dat deed je al niet, want je bent aan het pauzeren. Dus deze tip is voor nu geen echte tip, maar wel iets om mee te nemen voor in de toekomst. Alcohol heeft, of het nu bloedje heet is of niet, sowieso een negatief effect op je slaap. Het schopt je hele slaapcyclus in de war. Meer over de effecten van alcohol op je slaap, lees je hier.

Gebaseerd op een artikel ‘Slecht slapen door de hitte: zo komt het en zo lukt het tóch’ van rtlnieuws.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol als woonaccessoire

Wie dol is op woonprogramma’s herkent dit vast: barretjes vol mooie borrelglazen, een serieus goedgevulde wijnkast of beter nog: een (dubbele) wijnklimaatkast. Alcohol en interieur het lijkt een voldongen combinatie.…
Lees meer
Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat